Vinodlingsyta: 75 ha
Druvsort: 70% Ugni blanc, 15% Folle blanche, 15% Colombard
Årsförsäljning cognac: 500 000 flaskorLhéraud är lite av en udda fågel i cognacsbranschen i och med att man aldrig gör några assemblager i traditionell mening. Huset blandar alltså aldrig eau-de-vier från olika år, däremot blandar man faktiskt eau-de-vier av olika druvsorter. Ugni blanc odlas i två tredjedelar av vingårdarna, medan man på den resterande odlingsytan, över hela 25 hektar, odlar de gamla traditionella druvsorterna Folle blanche och Colombard. Såvitt jag vet är det bara Château de Beaulon i Fins Bois som har större odlingar av dessa bägge klassiska druvor. 

P51Cognac Lhéraud ligger i den lilla byn Lasdoux uppe i det nordöstra hörnet av Petite Champagne, mellan Angeac och Châteauneuf. Släkten bosatte sig i byn redan 1680 och har så långt man känner till odlat vin sedan slutet av 1700-talet. Den första destillationsapparaten installerades 1832 och efter det blir cognacsproduktion familjens huvudsakliga inkomstkälla. Eugène Lhéraud och sonen Rémy är de som lägger grunden till det cognacshus vi ser i dag. Under en period som sträcker sig över nästan ett sekel, fram till 1960-talet, ägnar de sina liv åt att utöka odlingsarealerna och utveckla affärsverksamheten. I stort sett all produktion säljs till de stora husen, särskilt till Courvoisier. När Guy Lhéraud och hans systrar ärver egendomen kan de tacksamt konstatera att deras pappa och farfar inte bara har byggt upp en solid verksamhet utan också lämnar efter sig stora och värdefulla lager med gamla eau-de-vier.

Guy Lhéraud är en av cognacsvärldens stora personligheter. Precis som sin far och farfar före honom är han inte rädd för utmaningar och hårt arbete. 1970 bestämde han sig för att tvärt avbryta alla affärskontakter med de stora husen för att helt och fullt satsa på direktförsäljning i eget namn. De första åren var tuffa och Guy och hans fru Andrée arbetade i princip dygnet runt. Första året såldes bara ett par hundra flaskor, men paret jobbade enträget vidare. Förutom en stor mängd andra sysslor skrev Andrée etiketterna för hand och tillverkade sitt eget papperslim av vetemjöl och vatten. Guy gav sig ut på vägarna och sökte upp kunder var än han kunde hitta dem, han satte upp försäljningsstånd på marknader och deltog i mässor både i Frankrike och utomlands. Arbetsivern och det höga tempot har sedan dess egentligen aldrig avtagit. Sonen Laurent minns hur han själv och pappa Guy åkte land och rike kring i en gammal bucklig bil samtidigt som han själv studerade till oenolog. Men ihärdigheten och uthålligheten gav resultat och försäljningen växte stadigt. I dag, nästan femtio år senare, är Lhéraud fortfarande samma genuina familjeföretag som det alltid varit. 

P52Familjen Lhéraud äger omkring trehundra hektar mark runt byn. För närvarande har man lov att utnyttja 75 hektar till vinodling men man vill gärna få tillstånd att plantera mer. Trots den relativt stora odlingsarealen klarar sig huset än så länge med endast två destillationspannor, delvis tack vare den utdragna skördeperioden. Folle blanche mognar först och skördas därför följdriktigt före de andra druvsorterna, ibland så tidigt som i slutet av augusti månad. Därefter skördas Colombard och till sist Ugni blanc. Druvsorterna destilleras var för sig, men efter detta blandas de för att sedan läggas på fat. 

Cognac Lhéraud har ett omfattande sortiment, inklusive ett stort utbud av gammal årgångscognac. Den mest sålda cognacen är den 20-åriga Cuvée 20, en rik, fyllig cognac med härliga smaker av vanilj, kanel och apelsinskal. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.