Vinodlingsyta: 5 ha
Druvsort: Ugni blanc
Årsförsäljning cognac: 2 000 flaskor

 

P49
Känner du någon som kan invitera dig till East India Club i London? Inte? Har du måhända några försänkningar i Le Cercle de l’Union Interalliée i Paris? Jaså, inte det heller. Vill du ändå avnjuta dessa anrika herrklubbars huscognac, La Grange du Bois, återstår då bara en enda möjlighet, nämligen att du beger dig direkt till producenten strax utanför den lilla byn Bourg-Charente mellan Cognac och Jarnac. Produktionen är liten och förutom leveranserna till nämnda klubbar säljer familjen enbart till privatpersoner. För den sanne cognacsälskaren är ett besök här definitivt ”värt en omväg”, för att använda den kända vokabulären från Guide Michelin. 

La Grange du Bois drivs i dag av Elisabeth Belenfant. Elisabeth har arbetat sida vid sida med sin mor sedan 1982 men tog över det fulla ansvaret så sent som för några år sedan då hennes mor, med ålderns rätt – 89 år! – valde att gå i pension. Vinproduktion och destillation har mycket gamla anor på gården. Släkten på mammans sida har bott här sedan 1600-talet och rätten att destillera har man haft sedan 1727. 

Cognac från La Grange du Bois produceras enbart på druvor från Petite Champagne trots att familjegården de facto ligger i Fins Bois – bokstavligen ett stenkast från Petite Champagne ska tilläggas. Ända fram till 2008 ägde familjen 20 hektar vinodlingar, uppdelade i två jämna halvor i respektive distrikt, men nu har man sålt av lejonparten och bara behållit fem hektar i omedelbar anslutning till gården. 

Elisabeth använder inga eau-de-vier som är yngre än tio år i sina assemblager och det finns tre cognacer i grundsortimentet: en VSOP, en Napoléon och en XO. VSOP:n är en assemblage av tre årgångar, till Napoléon används fem och till XO:n åtta årgångar. Napoléon säljer bäst, men för min egen del tycker jag att de andra två är mer prisvärda. Den i genomsnitt 30-åriga XO:n är ypperlig. Den har underbara toner av honung, nötter och vanilj och har en lång, komplex eftersmak.

P50Den mest intressanta för l’amateur du cognac är ändå de tre cognacerna i serien L, som i det här fallet representerar den romerska siffran femtio. De har alla faktiskt lagrats i mer än sextio år och första tanken var också att kalla serien LX, men Elisabeth insåg snart att det fanns en förväxlingsrisk med XL (storleken Extra Large), en helt felaktig association. Till skillnad från cognacerna i grundsortimentet är detta inga assemblager utan helt enkelt tre enskilda eau-de-vier som pappa Paul lade på fat i slutet av 1940-talet. Champ Prunier är lätt och blommig med smaker av honung och vanilj. Les Mas är den kraftigaste av de tre med en rik smak av kanderade frukter. Högklassig! Men den i mitt tycke allra bästa är den som kallas Champ Côté, en blommig, intensiv, elegant och komplex cognac. De har alla tre en elegant ljusgul färgton eftersom de enbart lagrats i gamla fat.

Om du inte tillhör Frankrikes maktelit eller orkar vänta på en inbjudan från en medlem av East India Club (eller råkar tillhöra det kvinnliga könet) föreslår jag att du tar omvägen via Bourg-Charente vid ditt nästa besök i Cognac. Jag garanterar – det är det värt! 

 

 

 

 

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 

 

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.