Vinodlingsyta42 ha (varav 34 ha för cognacsproduktion)
Druvsort: 95% Ugni blanc, 5% Colombard
Årsförsäljning cognac: 3 000–4 000 flaskor

 

P47La fine goule är ett lokalt uttryck och betyder le fin palais, det vill säga ’läckergommen’, någon som älskar god mat och dryck. Varumärket La Fine Goule skapades 1976 och var från början en sammanslutning av fem vinodlare i området kring Arthenac i Petite Champagne. I dag återstår bara en av de ursprungliga fem, nämligen Jean Bernard de Larquier med familj, som i dag äger drygt 40 hektar vinodlingar. Hälften av dem finns i omedelbar anslutning till familjegården Domaine Pimbert, den andra hälften i närliggande Archiac. Det mesta av produktionen säljs till de stora husen, men aldrig vin, bara eau-de-vier. Direktförsäljningen av cognac är blygsamma 3 000–4 000 flaskor per år medan försäljningen av husets pineauer är fyra gånger så stor. Familjen säljer också ganska stora mängder bordsvin. 

Släkten de Larquier har en lång historia i området och har varit vinodlare sedan 1600-talet. Familjen övertog Domaine Pimbert 1837, men det slottsliknande huset uppfördes redan 1420 och hyser några mycket gamla lagerkällare. Som för alla andra är det Ugni blanc som bildar ryggraden i vinodlingarna, men man har bland annat också 2,5 hektar med druvsorten Colombard. Jordarna i området är mycket kalkrika och betraktas allmänt som de bästa i hela Petite Champagne. 

Skörderesultatet är dock avhängigt av vädret, som i sin tur påverkas allt mer av den globala uppvärmningen. Jean Bernard upplever utan tvekan att klimatet håller på att förändras i området och att detta har inverkan på cognacsproduktionen. Han säger:

– Förr i tiden höll vinet måttliga 7–8 volymprocent efter fermentering, nuförtiden är 9–10 volymprocent inte ovanligt. Det finns ingen fördel med så höga alkoholhalter!

P48La Fine Goule producerar fem olika cognacer. För att uppnå en jämn kvalitet över åren använder sig Jean Bernard av den förenklade formen av assemblage, han blandar helt enkelt ett visst antal årgångar för varje kvalitetsnivå, normalt sett i jämna proportioner, en metod som är den gängse hos mindre producenter. Vanligtvis blandas ett fåtal årgångar för de lägre kvaliteterna och något fler för de högre. Sortimentet blir jämnare än hos de producenter som enbart buteljerar från ett och samma år, men självklart ojämnare än cognac från de stora husen. Fördelen med förenklad assemblage är att standarden rimligtvis blir bättre och bättre för varje nytt decennium eftersom produktionsmetoderna hela tiden utvecklas och förbättras.

Familjens yngsta cognac kallas Réserve och är en assemblage av tre årgångar: fem, sex och sju år gamla eau-de-vier. VSOP och Napoléon är bägge blandningar av fyra årgångar, 8–11 år respektive 15–18 år. XO är 25–31 år och Très vieux, slutligen, är en assemblage av eau-de-vier mellan 40 och 64 år gamla. De två sistnämnda är utmärkta, de är båda mjuka och fylliga med tydliga smaker av vanilj och kanderad frukt. De är också ganska kryddiga och skulle därför kunna passa bra till en cigarr. 

PS När du besöker La Fine Goule, be också att få smaka på familjens 12-åriga vita pineau, en mycket fruktig pineau med toner av mandel, hasselnötter och plommon som uteslutande består av druvan Colombard. 

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.