Vinodlingsyta: 50 ha
Druvsort: Ugni blanc
Årsförsäljning cognac: Ca 15 000 flaskorNär vi efter den obligatoriska rundvandringen stiger in i det svala avsmakningsrummet hos familjen Estève ser jag att väggarna är täckta av diplom och utmärkelser som husets produkter erövrat. Jag uttrycker min beundran och Jacques Estève, sjunde generationen vinodlare och bouilleur de cru, rotar i lådorna och hittar till sist en sammanställning som över två sidor redovisar ett sjuttiotal medaljer och priser som huset mottagit för sina pineauer och sina cognacer från millennieskiftet och framåt. 

P45– Min morfars far Adrien vann en guldmedalj för sin cognac vid världsutställningen i Paris 1900 vilket inspirerade mig och min son Philippe att ställa upp i några tävlingar. Det har vi gjort allt oftare på senare år och det har gått ganska bra.

Jacques Estève är blygsam. Husets Très Vieux har vunnit pris som bästa cognac vid International Wine & Spirit Competition i London och dess Réserve Ancestrale har belönats med den stora guldmedaljen vid Concours Mondial i Bryssel. Men det pris som Jacques är allra mest stolt över är den hedersbetygelse som inte belönar någon enskild produkt utan en livsgärning, nämligen Le Prix d’Excellence 2014 du Concours Général Agricole som han mottog ur jordbruksministerns hand vid en ceremoni i Paris.

Hos familjen Estève har man producerat cognac sedan 1800-talet. Huvuddelen av produktionen går till de stora husen, förr mest till Martell, nu mest till Rémy Martin. Jacques säljer också under eget namn sedan 1975, men enbart pineauer och cognacer i det övre kvalitetssegmentet (la haute gamme). Vingårdarna omfattar 50 hektar och ligger utspridda längs södra sidan av floden Né från den lilla byn Celles ner till Archiac. 

Jacques Estève har sysslat med cognac i hela sitt liv, han var bara 18 när han blev tvungen att axla ansvaret efter sin pappas bortgång. Nu, mer än sextio år senare, är Jacques fortfarande aktiv även om sonen Philippe har tagit över de flesta av de vardagliga sysslorna. 

P46

Vi pratar om vinodling och de goda tiderna och Jacques säger att han inte är en av dem som förespråkar en utvidgning av arealen. Han skakar bekymrat på huvudet: 

– Jag är gammal nog att komma ihåg sämre tider då de små odlarna fick dåligt eller inget betalt. Från 1974 och långt in på 1980-talet var tiderna dåliga eller mycket dåliga. Resonemanget är detsamma som på 1960- och 1970-talen då man utökade odlingsytan med mer än trettiotusen hektar, arealer som sedan fick rivas upp. 

Estève har två destillationspannor om 15 och 20 hektoliter. Förr i tiden hade Jacques bara en liten panna på 5 hektoliter som drevs med stenkol och ved. Då bodde han i princip i destillationsrummet under tre månader i sträck. Den moderna gasbrännaren har onekligen förenklat livet för vinbonden/destillatören. Hos Estève lagras eau-de-vierna i Limousin-fat som är mellan 400 och 450 liter, alltså något större fat än vad som är normalt. De flesta lagerkällare är åt det torrare hållet.

Fem cognacer ingår i grundsortimentet. Allihop är de långlagrade mellan 15 och 60 år och var och en är bland de bästa jag smakat i respektive kategori. De är dessutom samtliga prisöverkomliga för gemene man, vilket inte gör någon människa ledsen. Avsmakningen blir en äkta, oemotståndlig njutning och Jacques gläds över mitt beröm. Utanför grundsortimentet, och med en annan prislapp, tillkommer den naturligt reducerade Héritage och den exklusiva Plénitude, en assemblage av eau-de-vier destillerade av tre generationer: Jacques, pappa Guy och morfar Abel. 

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.