Vinodlingsyta: 120 ha (varav 10 ha i Grande Champagne)
Druvsort: Ugni blanc, förutom lite Folle blanche i Grande Champagne
Årsförsäljning cognac: 350 000 flaskor

 


P43Familjen Vallet har varit vinodlare och destillatörer i sex generationer och är ett mönsterexempel på kontinuitet och stabila familjetraditioner. Egendomen har inte bara gått i arv från far till son i obruten kedja utan samtliga söner har dessutom haft möjlighet att under decennier arbeta sida vid sida med sina fäder. Château Montifaud är i dag en av de största helt oberoende cognacsproducenterna i Petite Champagne. Merparten av vingårdarna ligger runt den lilla byn Jarnac-Champagne några minuters bilväg nordväst om Archiac. 

Släkthistorien inleds 1837 då Augustin Vallet anlägger en vingård på tre hektar. Tio år senare har ägorna fyrdubblats och Augustin köper in tre små destillationspannor på tre hektoliter vardera och blir sin egen bouilleur de cru. Augustin börjar destillera till sig själv och till sina grannar och lyckas efter två årtionden av hårt arbete bygga upp en liten förmögenhet som gör det möjligt för honom att låta uppföra en mindre slottsbyggnad. 1866 registrerar han sin fastighet under slottsnamnet Montifaud, årtalet som familjen också räknar som cognacshusets startår. 

Åren kring sekelskiftet blir en period av tillväxt för Château Montifaud och man får råd att investera i nya destillationspannor och några decennier senare, på 1930-talet, blir Maurice Vallet, tredje generationen, en av de första i regionen att i liten skala börja med direktförsäljning. Under den nazityska ockupationen lyckas Maurice upprätthålla sin produktion ända till nyårsafton 1943 då Cognac med omnejd bombas av de allierade. Familjen Vallet har oturen att drabbas särskilt hårt då slottet förstörs och fyra femtedelar av vingårdarna skadas. Tur i oturen är att sparkapitalet, lagerkällarna, klarar sig helt oskadda. Efter krigsslutet kan Maurice bygga upp en ny familjebostad, låt vara i en mer modest stil än den tidigare. 

Fjärde generationen, Louis och makan Micheline, utvidgar odlingsarealen och utvecklar försäljningen på flaska och påbörjar en export till länder som England, Tyskland och USA. När femte generationen, Michel och hans fru Catherine tar över på 1970-talet har vingårdarna utökats ytterligare. Paret tar det sista steget för att göra företaget helt självständigt och utvidgar kundkretsen under de sista decennierna av 1900-talet till bland annat Kanada, Asien och Skandinavien. När sjätte generationen, Laurent, går in i företaget står Château Montifaud helt och hållet på egna ben. 

I dag äger familjen hela 110 hektar vinodlingar i Petite Champagne. Det senaste förvärvet av mark görs så sent som 2014 då 20 nya hektar köps in. Sedan 1990 äger huset också 10 hektar i Grande Champagne, men eau-de-vierna från de olika vindistrikten blandas aldrig och saluförs var för sig.

P44Cognacssortimentet omfattar för närvarande nio Petite Champagne och två Grande Champagne. Förutom ett klassiskt utbud från VS till Extra säljer familjen också ett antal exklusiva äldre cognacer och några millésimes. Eftersom man använder nya fat med försiktighet så har de flesta cognacer en vackert ljusgul kulör och de är alla påtagligt lena, blommiga och fruktiga. Mer elegans än kraft, kan man säga. Husets VSOP har lagrats 8–10 år och XO:n hela 30 år. Eau-de-vierna för de högre kvaliteterna, från och med XO-nivån, har i allmänhet aldrig sett insidan av nya fat. 

Omkring 4% av produktionen säljs till vinbutiker och restauranger i Frankrike medan resten går på export till i första hand Ryssland, Norge, Holland och Tyskland. Norge-marknaden kanske ligger familjen särskilt varmt om hjärtat, eftersom de under sina resor skaffat sig många norska vänner. 

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.