Vinodlingsyta: 33 ha
Druvsort: 85% Ugni blanc, 15% Folle blanche
Årsförsäljning cognac: 40 000–50 000 flaskorCognac Ragnaud-Sabourin ligger på en höjd utanför byn Ambleville i södra Grande Champagne och tillhör det absoluta toppskiktet i branschen. Man säljer en del eau-de-vie till de stora cognacshusen men behåller lejonparten för egen produktion. Firman stoltserar med ovanligt stora lager gammal cognac, varav en icke obetydlig mängd pre-phylloxeracognacer, och erbjuder ett brett sortiment, framför allt i de högre kvalitetsklasserna.

Cognacshusets förhistoria kan härledas bakåt till 1850, men det är under den första halvan av 1900-talet som de egentliga grundstenarna läggs. Både Gaston Briand (1880–1957) och svärsonen Marcel Ragnaud (1904–1996) brukar betraktas som husets grundare, även om det formellt sett är den senare som gör detta vid andra världskrigets slut. Gaston Briand börjar sälja cognac under 1930-talet och blir snart omtalad för sina utsökta årgångscognacer från 1904–1909. Han blir även en känd ledargestalt och förkämpe för cognacsbranschen som helhet. Briand bidrar aktivt till 1909 års lagstiftning, den som definierar produktionsområdet för cognac och efter andra världskriget deltar han i bildandet av branschorganisationen BNIC och INAO, det nationella organ som klassificerar inhemska jordbruksprodukter. 

P41Svärsonen Marcel Ragnaud börjar sälja cognac under eget namn från och med 1945. Det dröjer inte många år förrän hans cognacer blir ryktbara för sin höga kvalitet och börjar serveras på välrenommerade restauranger över hela Frankrike. När dottern Annie blir delaktig i verksamheten på 1970-talet har man också börjat exportera. Under 1980-talet byter huset namn till Ragnaud-Sabourin. Firman leds än i dag av Annie Ragnaud-Sabourin tillsammans med sonen Olivier. 

Få hus har en så långsiktig verksamhet som Ragnaud-Sabourin. Eftersom man fokuserar på långlagrad cognac så gäller det att samla i ladorna. En stor del av produktionen sparas till kommande år eftersom firmans nisch är gammal och riktigt gammal cognac. Lagren representerar cirka femton års försäljning. Huvuddelen av vingårdarna ligger i anslutning till gården. På 5 av de 33 hektaren odlar man Folle blanche, på den övriga arealen Ugni blanc.

Huset saluför ett komplett sortiment med fokus på de högre kvaliteterna. Grundsortimentet består av en 4-årig VS, en utmärkt 10-årig VSOP, en 20-åring (Réserve Spéciale N° 20) med en kvalitet utöver det vanliga och en lika njutbar XO Alliance 25. I grundsortimentet ingår även husets flaggskepp, den 35-åriga Fontvieille N° 35, som till 60% består av Ugni blanc och till resterande del av Folle blanche och Colombard. En cognac som i mitt tycke har allt. Mjukhet, fyllighet, komplexitet och lång eftersmak. 

P42Den generösa och omfattande provsmakningen gör mig förvirrad. Husets bägge enklare cognacer håller en mycket hög nivå och då återstår 6–7 glas med högre kvaliteter på bordet framför mig! Provsmakningen blir förmodligen så nära himmelriket en cognacsentusiast kan komma. Florilège N° 45 är en naturligt reducerad assemblage bestående av 60% Ugni blanc och 40% Folle blanche. Naturligt reducerad är förvisso också Le Paradis som till 10% består av eau-de-vier pre-phylloxera, det vill säga före 1880-talet. Vilken komplexitet, vilken längd! Héritage Ragnaud slutligen, är en assemblage av hundraåriga eau-de-vier. Svårbeskrivlig upplevelse. Orden räcker liksom inte till.

Har Ragnaud-Sabourin världens bästa cognacssortiment? Nej, det går inte att rangordna på det sättet. Lika lite som nobelpriset i litteratur är någon världsmästartitel, är det möjligt att utse världens bästa vin eller världens bästa cognac, men – det är klart – skulle jag bli tvingad att välja en enda prisöverkomlig cognacsflaska att ta med mig till en öde ö så skulle Ragnaud-Sabourin N° 35 onekligen ligga bra till.

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.