Vinodlingsyta: 42 ha totalt, varav 40 ha för cognacsproduktion
Druvsort: Ugni blanc
Årsförsäljning cognac: 25 000–30 000 flaskorDet har alltid funnits en Paul Giraud i Bouteville. Nja, inte riktigt, men nästan. Paul-Jean Girauds stamtavla går tillbaka till mitten av 1600-talet då den förste Paul Giraud slog sig ner i området. Söner har efterträtt fäder och nästan alla har de hetat Paul. När Paul-Jean 1976 återvände från sina studier i Montpellier uppmuntrade han sin far Paul att skapa ett eget varumärke och övergå till att sälja direkt. Som så många andra i branschen vid den här tiden hade man inte så mycket att förlora. Tiderna var dåliga, efterfrågan på vin och eau-de-vier var låg och de odlare som fortfarande kunde sälja till de stora husen fick dåligt betalt. Under de kommande femton åren byggde far och son tillsammans upp sitt cognacsmärke. 1990 tog Paul-Jean över som ensam ansvarig.

P3995% av alla vinbönder världen över skördar i dag maskinellt. Skördemaskinerna blir bättre för varje år som går och de flesta vinodlare tycks mena att kvalitetsskillnaden mellan att skörda manuellt och maskinellt har blivit försumbar. Paul-Jean anser att det trots allt fortfarande finns en skillnad och väljer därför, kvalitetsfanatiker som han är, den traditionella manuella metoden för de druvor som går till den egna produktionen, vilket är ungefär tre fjärdedelar. Handplockade druvor ger två fördelar, menar han. Dels blir skörden nästan helt befriad från löv, stjälkar och andra oönskade växtdelar, dels reduceras oxidationsrisken till ett minimum eftersom druvorna förblir hela ända till ögonblicket då de krossas i vinpressen. 

Så fort ett traktorflak har fyllts med druvor körs dessa utan dröjsmål den korta vägen till den pneumatiska vinpressen på gården. Under vinberedningen gäller det sedan att kontrollera temperaturen för att få ut så många aromer som möjligt ur druvorna. Husets två destillationspannor är relativt små, 14 och 18 hektoliter, vilket ger de bästa förutsättningarna att fånga den genuina karaktären för druvor från Grande Champagne.

Paul-Jean har i många år varit en drivande lokal kraft i sammanslutningen Vigneron Independent som organiserar enskilda oberoende vinodlare över hela Frankrike. Som medlem ansluter man sig till vissa värderingar och förbinder sig att följa ett specificerat regelverk. En av de viktigaste punkterna är att verka för en hållbar miljö genom att bedriva en vinodling med en så måttfull användning av kemiska produkter som möjligt. 

Fatlagringen sker i källare som är naturligt fuktiga. Faktum är att en liten bäck har sin källa i en av dem, något som bidrar till en jämn fuktighet året om vilket ger lätta och blommiga eau-de-vier. 

Giraud tillhör den lilla skara producenter som i princip inte gör några assemblager. Med undantag för den exklusiva Héritage är hela sortimentet årgångscognacer, men eftersom Paul-Jean väljer att inte försegla sina fat, en procedur som är kraftigt fördyrande, har han alltså inte rätt att sätta ut något årtal. I sortimentet utmärker sig den 15-åriga Napoléon med tydliga toner av vanilj och honung och husets Vieille Réserve, en prisvärd 25-åring med utpräglade inslag av kärnfrukter som aprikos, persika och plommon. Än mer njutbar, men till dubbla priset, är den 40-åriga Très Rare, en komplex och lite kryddigare cognac med lång eftersmak.

P40En lenare och mjukare cognac än en Paul Giraud smakar man inte så ofta. Paul-Jean säger stolt att hans cognacer är särskilt uppskattade av japaner och belgare samt bland kvinnor av alla nationaliteter. Finsmakare allihop, säger Paul-Jean med glimten i ögat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.