Vinodlingsyta: 129 ha
Druvsort: 98% Ugni blanc, 2% Colombard
Årsförsäljning cognac: 7 000 flaskorOavsett vem man talar med i cognacsbranschen så omnämns alltid Paul Beau med stor respekt. Det goda ryktet vilar till största delen på husets Hors d’Age, en cognac som genomgående brukar belönas med toppbetyg och som är mycket högt prisad bland cognacskännare. Förr sålde man också sin egen Borderies-cognac som har klassats som en av de bästa Borderies-cognacerna någonsin. Numera är vingårdarna i Borderies avyttrade och den sista lådan såldes till en parisisk restaurang 2012.

P37Husets historia går tillbaka till år 1895 då järn- och specerihandlaren Samuel Beau bestämmer sig för att satsa på vinodling runt sin fastighet i Segonzac. Efter 20 år av misströstan och förtvivlan hade vinbönderna i Charente just återfått tron på framtiden efter det att den nya metoden i kampen mot phylloxeraepidemin, nyplantering av amerikanska rotstockar ympade med den nya druvsorten Ugni blanc, visat sig vara effektiv. Återplanteringen är mödosam och tar tid, men efter ett par år investerar Samuel Beau i sin första destillationsapparat och börjar sälja cognac på flaska i sitt eget namn. När Samuel avlider 1914 tar sonen Paul över. 


Paul Beau väljer att fokusera på produktion och fatlagring och upphör med direktförsäljningen. Paul och frun Denise får inga egna arvingar utan väljer att överlåta verksamheten till Jean och Simone Petit, ett par som arbetat för makarna Beau i många år. Som en bekräftelse på de starka banden mellan familjerna adopterar Denise Beau paret Petits döttrar, Colette och Martine, när Paul går bort. På 1970-talet gifter sig systrarna Petit med ett brödrapar, Michel och Guy Laurichesse. 1977, i efterverkningarna av den första oljekrisen, tar bröderna Laurichesse initiativet till att ta upp direktförsäljningen igen under namnet Paul Beau. En passande hyllning till den man som de har så mycket att tacka för.

I dag är det Michel, Colette och brorsonen/systersonen Olivier Laurichesse som driver verksamheten. Familjeföretaget äger vinodlingar på hela 129 hektar och är därmed en av de större markägarna i Grande Champagne. 95% av produktionen säljs till de större husen. 

P38När belysningen i lagerhuset tänds studsar jag till. Lokalen kan i storlek bara jämföras med dem man kan se hos de riktigt stora husen. Till skillnad från de flesta andra jag sett är faten här inte staplade på höjden utan ligger sida vid sida i långa rader. Det handlar om uppemot tusen fat i två våningsplan. 

En annan omständighet som är lite speciell med huset Paul Beau är att det är kvinnorna som innehaft den betydelsefulla sysslan som Maître de Chai. Denise Beau var den första att förvärva den yrkesskicklighet som jobbet kräver. Kunskaperna fördes vidare till Simone Petit som i sin tur var den som lärde upp dottern Colette. I arbetet med varje assemblage har Colette ett stort urval eau-de-vier att välja mellan, de äldsta uppemot ett sekel gamla. Colette är en smula förtegen om hur hon går tillväga, men arbetet genomförs i tätt samarbete med maken Michel. Han är den som provsmakar Colettes blandningar eftersom hon själv är absolutist. Huset säljer endast fyra cognacer i grundsortimentet: en VS, en VSOP, en Vieille Réserve och en Hors d’Age. 

Paul Beau har en relativt liten försäljning och deras cognacer kan vara svåra att få tag i för privatpersoner. Den cognacsfantast som kör förbi Segonzac utan att köpa den prisvärda Paul Beau Hors d’Age begår ett misstag. Köp antingen en flaska direkt hos familjen på Rue Millardet eller gör ett besök i cognacsbutiken La Maison de la Grande Champagne vid stadens torg. 

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.