Vinodlingsyta: 25 ha
Druvsort: Ugni blanc + lite Folignan
Årsförsäljning cognac: 60 000 flaskorGodset La Pouyade ligger på en höjd med bedårande utsikt över de omgivande vingårdarna. Cognacshuset grundades 1880 av Honoré Fillioux, men bär sedan länge namnet efter sonen Jean (1885–1967). Huset är fortfarande ett genuint familjeföretag och drivs i dag av fjärde och femte generationen Fillioux: Pascal, hustrun Monique och sonen Christophe. Familjen kontrollerar hela produktionskedjan från vindruva till färdig cognac även om destillationen numera sker hos kusinerna i Angeac-Champagne. I familjens källare finns stora lager med gammal cognac och firmans sortiment kännetecknas av en genomgående mycket hög kvalitet.


P34Familjens vingårdar är nästan uteslutande planterade med Ugni blanc, men man har nyligen också börjat odla en del Folignan. Man strävar efter att skörda då man kan framställa ett vin med hög syrlighet som i volymprocent når mellan 9 och 10,5. År med helt perfekta skördeförutsättningar inträffar sällan, säger Pascal, men de förekommer några gånger under en livstid.

 

 


Familjen Fillioux inne på kontoret i La Pouyade. Från vänster: Christophe, Pascal och Monique. 
Att driva en cognacsfirma innebär många och långa arbetsdagar. Inget latmansgöra alltså.

Pascal tycker att fatlagringen är en avgörande del i framställningen av kvalitetscognac, även om ingen etapp i produktionen är oviktig. Eventuella brister och svagheter följer med genom hela produktionsprocessen. Det går inte att arbeta bort brister. De får man leva med. I sina fat föredrar Pascal ek av Limousin-typ. Den grovfibriga eken frigör tanniner på ett bättre sätt vilket bidrar till en större bredd av aromer, menar han. 

Pascal och Christophe är stora förespråkare för assemblage-konsten. Cognac bör vara blandad för att uppnå optimal kvalitet, anser de. Här ligger en viktig skillnad mellan cognac och whisky. Varje assemblage är en konstruktion som återspeglar talangen hos dess skapare, le Maître de Chai. Han eller hon har tillgång till en palett av olika aromer i sina källare, precis som en målare har sina färger, och det gäller att skapa något som är harmoniskt och njutbart från första droppen. Endast i undantagsfall blir en cognac millésimé så pass intressant att den är värd att buteljera. Men ibland sker dessa små mirakel och huset säljer för närvarande en millésime från 1953 och en från 1992. 

P35Pascal föredrar personligen cognac som inte enbart åldrats i fuktiga källare. Vaniljsmaken tar lätt överhanden och tränger undan andra, finare aromer. Å andra sidan är fatlagring enbart i torra källare heller inte bra. Det ger hårda och ointressanta eau-de-vier, tycker han. Torra källare tappar lite i alkoholhalt men mycket i volym. För fuktiga källare gäller motsatsen: de tappar lite i volym, men mer i alkoholhalt. Pascal tycker att hans egna källare är precis lagom fuktiga.

Arbetet med att ta fram assemblager är ett samarbete mellan far och son. Både tycker att samarbetet fungerar bra och för det mesta tycker de lika. Var och en av husets produkter har sin unika konstruktion, men en bra balans mellan smak av mandel och vanilj kan sägas bilda basen. I överbyggnaden för de yngre cognacerna kan man sedan spåra aromer som vårblommor, färska eller mogna frukter och milda kryddor. De äldre smakar mer av torkade eller kanderade frukter och har en tydligare kryddighet.

P36Cognac Jean Fillioux har en ovanligt stor bredd i sitt sortiment för att vara ett litet familjeägt hus. 85% av familjens produktion går på export, i första hand till Östeuropa och Norge. Huset säljer i princip ingenting till de större cognacshusen, bara så mycket att det täcker kostnaden för destillationen hos kusinerna. 

 

 

 Far och son, Pascal och Christophe Fillioux. Fjärde och femte generationens cognacsproducenter 

på La Pouyade, familjens egendom i Juillac-le-Coq i hjärtat av Grande Champagne.

Jean Fillioux producerar finsmakarcognac för den verklige kännaren. Bredden och den genomgående höga kvaliteten av sortimentet är imponerande!

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.