Vinodlingsyta: 23 ha
Druvsort: Ugni blanc
Årsförsäljning cognac: 3 000 flaskorP32Familjen Painturaud har brukat jorden kring sin egendom i Segonzac sedan slutet av 1800-talet. I takt med att åren har gått så har odlingsarealen växt och familjens vingårdar omfattar i dag 23 hektar. Den stora huvuddelen av vingårdarna ligger uppe på de eftertraktansvärda kullarna – les coteaux.

Två generationer Painturaud: Jacques flankeras av sönerna Jean-Phillippe (t v) och Emmanuel (t h).

Familjen är sedan lång tid tillbaka trogna leverantörer till Rémy Martin som fortfarande köper merparten av den eau-de-vie som familjen producerar. Det var den andra generationen Painturaud, Jacques-Guy, som så tidigt som 1934 bestämde sig för att börja sälja en del av produktionen under eget namn. Familjen var bland de allra första att saluföra Pineau des Charentes, den i Frankrike och Belgien så populära cognacsaperitifen som fortfarande svarar för merparten av familjens försäljning. Sonen Jacques arbetade under lång tid tillsammans med sin far ända fram till dennes död 1988 då han tillsammans med sin fru Jeanine tog över facklan. 

I dag är det den fjärde generationen Painturaud som driver verksamheten. Jacques och Jeanine har fyra söner som alla under någon period i livet varit verksamma i familjeföretaget. I dag är det den äldste och den yngste brodern som delar på ansvaret. Jean-Philippe började redan 1992 medan den yngste i brödraskaran, Emmanuel, gick in helt och fullt i firman först 2010, detta i samband med att föräldrarna meddelade att de med ålderns rätt ville dra sig tillbaka. 

P33Hos familjen Painturaud görs allting hantverksmässigt på den egna gården. Jean-Philippe ansvarar för vinodling, vinberedning och destillation medan Emmanuel sköter det mesta i övrigt: fatlagring, blending, buteljering, marknadsföring, försäljning och kundkontakter. Familjen har hittills sålt sin pineau och sin cognac till restauranger och återförsäljare i Frankrike, men Emmanuel arbetar aktivt för att bredda kundunderlaget vilket även innefattar en satsning på export. 

J. Painturaud är för små för att äga en egen skördemaskin utan deltar i ett kooperativt system (CUMA) där mindre odlare samsas om ett antal skördemaskiner. En maskin hinner med att skörda 6–8 hektar per dag. Normalt sett tar det alltså bara tre till fyra dagar för att skörda de 23 hektaren. Därefter följer arbetet med vinberedning och destillation. För Jean-Philippe räcker det med cirka tre arbetstimmar per dag vid destillationspannan. Annat var det förr under kol- och vedeldningens tid, då destillation innebar ett dygnet-runt-arbete. 

Det går bra för familjen Painturaud för närvarande. Annat var det för bara några år sedan, mellan 1993 och 2004, efter det att den asiatiska marknaden kollapsat. Då var det kris, riktigt svarta år då inköpsvolymerna från de stora husen minskade och priserna sjönk. Emmanuel minns också att det var besvärliga år vädermässigt med långa perioder av nyckfullt väder med inslag av både frost och hagel. 

– Alla tjänar på den nuvarande medvinden för cognac, säger Emmanuel. Jovisst, de stora husen tjänar mest, men framgången kommer också oss små odlare till del. Vi får ut ett bättre pris av de stora cognacshusen vilket gör att vi vågar tro på framtiden och investera.

Painturaud må vara en liten producent men sortimentet är lika brett som hos de mellanstora husen. Man producerar ingen VS, men väl en 5-årig VSOP som man kallar Duo, en cognac med dubbelt användningsområde, antingen som apéritif, blandad med en Schweppes eller sur glace, eller som klassisk digéstif efter maten. De nästkommande kvalitetsstegen följer jämna lagringsintervaller: Réserve 10 år, Vieille Réserve 20 år, XO 25 år, Hors d’Age 35 år. 

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.