Vinodlingsyta: 240 ha
DruvsortUgni blanc till 99%, experiment med andra druvsorter i liten skala
Årsförsäljning cognac: 500 000 flaskor

 

P30Familjen Frapin har odlat vin i Grande Champagne sedan urminnes tider. Anfadern bosatte sig i området redan år 1270 men det var först på 1880-talet som Pierre Frapin (1858–1944) började sälja cognac i eget namn vilket måste beskrivas som en bedrift i en tid då phylloxeran härjade som värst. När grannar gav upp och gick över till mejeriproduktion eller andra grödor härdade Pierre Frapin ut. Han hade turen eller förutseendet att tidigt satsa på rätt kort i kampen mot lusplågan, det vill säga nyplantering med ympade amerikanska rotstockar. Vid vin- och lantbruksutställningen i Cognac 1889 mottog han en hedersutmärkelse för sina vignobles reconstitués (återskapade vingårdar). Det var den utmärkelse han på äldre dagar var mest stolt över vid sidan av de bägge guldmedaljerna för sin cognac som han fick ta emot i samband med världsutställningarna i Paris 1889 och 1900. 

Frapin kan räknas som ett medelstort cognacshus, visserligen oändligt mycket mindre än till exempel Hennessy och Martell, men om man räknar de producenter som kontrollerar hela produktionskedjan från druva till flaska så är Frapin i dag den klart största producenten i Grande Champagne. Huvudkontoret ligger i Segonzac.

La culture raisonnée är ett viktigt begrepp hos Frapin, det vill säga en medveten strävan mot ekologisk odling, att i så liten utsträckning som möjligt använda sig av kemiska produkter i vingården. Huset äger så mycket mark att man till skillnad från de flesta andra har råd att låta jorden vila ordentligt efter det att man har rivit upp gamla plantor. Patrice Piveteau, mångårig medarbetare och nuvarande Maître de Chais hos Frapin, menar att en vingård bör vila i sju år för att de gamla plantornas rötter ska ha multnat till den grad att eventuella sjukdomar inte förs över till de nyplanterade vinstockarna. Frapin väljer därför att bedriva växelbruk och odla annat under viloperioden, oftast vete eller korn. 

Frapin är ett hus med förhållandevis stora personella och ekonomiska resurser och det märks att ingen möda sparas för att i varje produktionssteg satsa på högsta kvalitet. All utrustning inklusive vinberedningsanläggningen är toppmodern. Vad beträffar destillationen ser det dock likadant ut här som hos andra bouilleurs de crus. Inga datorer, ingen hi-tech. Här är det fortfarande destillatörernas samlade erfarenhet och yrkesskicklighet, deras avsmakning och känsliga näsor, som bestämmer när man gör sina coupes, det exakta ögonblicket vid vilket man avskiljer destillationens hjärta från dess huvud och svans. Också här destillerar man vinet med dess bottensats, en metod som berikar slutprodukten, enligt Patrice Piveteau.

P31Frapin har ett flertal lagerbyggnader, oftast i två våningar. Alltifrån fuktiga eller halvtorra i källarplan och i markplan, till torra eller mycket torra i vindskällarna. Patrice Piveteau har alltså nästan obegränsade möjligheter att styra lagringsprocesserna för att nå önskad effekt. Frapin har under åren byggt upp en stor lagerreserv och skulle kunna sälja cognac i minst femton år utan att fylla på förråden.

Går det att misslyckas med de här förutsättningarna? Man tycker inte det – och så är heller inte fallet! Frapin producerar ingenting annat än högklassig cognac. Husets VSOP är minst 10-årig. Eau-de-vierna som skapar den utsökta och högst rekommendabla Château Fontpinot XO får åldras i sina torra källare i tjugo år. Samma lagringsprinciper, men med mer än dubbelt så lång lagringstid, gäller för den helt fantastiska Extra. Förutom grundsortimentet från VS till Extra tillkommer några exklusiva äldre cognacer samt ett antal millésimes och multimillésimes (blandningar av tre olika årgångscognacer).

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.