Vinodlingsyta: 10,5 ha
Druvsort: 80% Ugni blanc, 15% Folle blanche, 5% Montils
Årsförsäljning cognac: Ca 20 000 flaskor

 

P27Det vilar ett stort lugn över Maison Dudognon. Tystnaden så här under vintersäsongen är påtaglig. Luften känns frisk och är lätt att andas, några höns går stillsamt omkring på gårdsplanen och pickar i sig ätbara frön. Vi befinner oss långt från jäkt och stress denna decemberdag. Vår värd Claudine Dudognon-Buraud utstrålar samma stressfria lugn när hon tar emot oss på gården i utkanten av den förtjusande lilla byn Lignières-Sonneville.

Det stora lugnet innebär dock inte att det inte råder någon verksamhet här. Tvärtom så är detta kanske den mest intensiva perioden för Claudine och hennes make Gérald Buraud. Varje år mellan november och januari flyttar de tillbaka hit till familjegården för att destillera årets skörd. Dudognon är ett av ytterst få hus som fortfarande eldar sin destillationspanna på det gamla traditionella sättet, nämligen med ved eller stenkol, en metod som i princip kräver dygnet-runt-passning.

P28Dudognons familjehistoria som vinodlare i regionen går tillbaka ända till 1776. Claudine har inte riktig koll på vilken generation i ordningen hon tillhör, men hon vet att åtminstone fem generationer före henne har destillerat och producerat cognac. Huset är helt oberoende och all skörd går till den egna produktionen. 

Vingården består av dryga 10 hektar uppdelad i olika jordlotter, men huvuddelen ligger runt fastigheten. I huvudsak odlas Ugni blanc (80%), men man odlar också en del Folle blanche (15%) och Montils (5%). Folle blanche mognar tidigt och skördas följaktligen också först, ibland redan i slutet av augusti. 10–15 dagar därefter skördas Montils och till sist Ugni blanc. Det är inte alla år som Folle blanche-skörden blir lyckosam eftersom den är extremt känslig för gråröta, men det är ändå värt att odla den, anser Claudine, eftersom den tillför unika egenskaper till en cognac.

Destillationspannan är från 1959 och rymmer endast 11 hektoliter. Claudine och Gérald eldar först med trä tills vinet börjar bubbla, eftersom trä ger högre värme, därefter skyfflar man in stenkol. Eldning på detta traditionella sätt kräver stor skicklighet. Det gäller framför allt att vara mycket uppmärksam på temperaturförändringar i ugnen och Gérald har ett stort spadliknade redskap som han ibland täcker glöden med för att dämpa temperaturen. Det är självklart en distillation sur lies (vinet med sin fällning). Maison Dudognon använder enbart fat från Limousin. 

P29Sortimentet består för närvarande av sex olika cognacer: den lägsta kvalitetsnivån är en 8–10 år gammal VSOP som förutom Ugni blanc till en femtedel också består av den mycket ovanliga druvan Montils. Husets Napoléon är däremot en ren Ugni blanc, en assemblage av eau-de-vier på mellan 12 och 15 år som håller 42 volymprocent. En ovanligt rik och kryddig Napoléon med bra längd, som dessutom är mycket prisvärd. Nästföljande steg på kvalitetstrappan kallas Vieille Réserve, Réserve des Ancêtres och Héritage som är 20 respektive 30 och 40 år gamla. De är i min smak så nära perfektion man kan komma, i synnerhet de två sistnämnda som i munnen spelar upp hela symfonier av frukt och kryddighet. Alla har de också en påtagligt lång eftersmak. 

Maison Dudognon är utan tvekan en av topproducenterna i Grande Champagne. Huset är mindre känt, delvis på grund av att dess cognacer inte är helt lätta att få tag i. Man lägger också liten möda på marknadsföring eftersom man har en ovanligt stor andel trogna kunder som köper från år till år. 90% av försäljningen går på export. 

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.