Vinodlingsyta: 23 ha
Druvsort: Ugni blanc och Folle blanche
Årsförsäljning cognac: 8 000 flaskorI utkanten av den lilla byn Foussignac strax norr om Jarnac hittar man vingården Domaine de la Tour Vert. I många hundra år har man här odlat vin för destillation och verksamheten leds i dag av Jean-Baptiste Pinard, femte generationen vinodlare. Redan 1969 bestämde sig familjen med pappa Guy i spetsen för att helt och hållet gå över till att odla biodynamiskt. Ingen odlare i Charente har i dag längre erfarenhet av ekologisk odling än familjen Pinard.

P65Egendomen ligger centralt placerad uppe på den platå som kallas Fins Bois de Jarnac, en oval, cirka tio kilometer lång kalkklippa som allmänt betraktas som en av de allra bästa delarna av vindistriktet. Klippan täcks av tunt kalkrikt jordlager om cirka 20–25 centimeter så vinplantornas rötter söker sig därför långt ner i klippans sprickor för att få tillräckligt med vatten. På de totalt 38 hektaren odlar man vin på 23 hektar och spannmål på resterande del. Familjen odlar i huvudsak Ugni blanc till sina cognacer, men även lite Folle blanche. 

Ekologisk odling har otvivelaktigt många fördelar, men innebär också en del problem. Den som helt avstår från bekämpningsmedel får leva med att vissa skördar blir mindre på grund av sjukdomar i vingården. För familjen Pinard är det mildiou som utgör det största problemet, en svampsjukdom som drabbar vinrankans bladverk under längre perioder av fuktig och kylig väderlek. Jean-Baptiste räknar med att en skörd av fem går förlorad på grund av detta, det vill säga i genomsnitt 20% av de årliga skördarna. Däremot, märkligt nog, har han betydligt mindre problem än många andra med de numera så vanliga vinstockssjukdomarna eutypiose och esca.

 

 

P66Jean-Baptiste säljer en mindre andel vin till Courvoisier, men behåller det mesta till den egna produktionen. Idealet är om vinet får en styrka om 10–10,5 volymprocent, men de flesta år blir alkoholstyrkan cirka en procentenhet lägre. Jean-Baptiste destillerar i en 18-hektoliterspanna enligt Courvoisier-metoden vilket innebär att huvudet och svansen i både den första och andra destillationen återdestilleras med vinet. Les secondes återdestilleras med le brouillis. 

Inför fatlagringen reducerar Jean-Baptiste direkt ner till cirka 65 volymprocent. Han använder både grov- och finfibriga fat och källarna betraktar han som medelfuktiga. Nya eau-de-vier hamnar inte alltid i nya fat vilket gör att flera av husets cognacer är påtagligt ljusa i färgen. Jean-Baptiste sysslar inte med assemblage utan cognacerna är utan undantag mono-cru och mono-année, det vill säga enbart från den egna vingården, från ett och samma år. Självklart sker heller ingen färgning, sötning eller tillsättning i någon form. 

Husets VS är 3 år, VSOP:n 6 år och Napoléon 10 år. Husets bägge nuvarande XO är certifierade årgångscognacer, en från 1979 och en från 1990. På 0,2 hektar odlar Jean-Baptiste Folle blanche vilket ibland ger en skörd, ibland inte. I lagerkällaren finns idag enstaka fat från åren 2004, 2005, 2007, 2009 och 2010. Jean-Baptiste brukar buteljera när eau-de-vierna legat i fat i tio år. 

Familjen Pinard producerar genomgående pineauer och cognacer av högsta kvalitet. 90% av produktionen går på export, i första hand till norra Europa och de skandinaviska länderna.

Guy Pinard & Fils gör också biologisk öl – med cognac i så klart.

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.