Vinodlingsyta: 92 ha
Druvsort: Folle blanche, Montils och Colombard
Årsförsäljning cognac: 50 000 flaskor

 

P63En av de många dagsutflykter du bör unna dig när du besöker Cognac är en biltur ner till Fins Bois-enklaven i sydväst. Ställ in GPS:en på den lilla byn Saint-Dizant-du-Gua och efter en knapp timmes körning är du framme. Här, inte långt från Europas största flodmynning, Gironde, hittar du slottet och cognacsproducenten Château de Beaulon, en exceptionell egendom, värd en egen resa av fler än ett skäl. 

Det praktfulla slottet uppfördes på 1480-talet och klassas som ett kulturhistoriskt byggnadsverk. Den skogbevuxna 13 hektar stora slottsparken rymmer bland annat ett antal underjordiska källor som bildar små dammar i en övernaturligt blå färg, de så kallade fontaines bleues. Ett nätverk av små kanaler länkar samman dammarna och låter vattnet sakta rinna mellan dem. Under molnfria dagar silar solljuset ner genom trädkronorna, reflekteras i dammarna och förstärker det förtrollande, nästan surrealistiska intrycket.

Château de Beaulon är framför allt omtalat för sina förträffliga och prisbelönta pineauer som man årligen säljer en kvarts miljon flaskor av, men slottet utmärker sig också genom att vara den enda cognacsproducent där druvsorten Ugni blanc inte spelar huvudrollen. På de totalt 92 hektaren vingårdar odlas druvor till cognacsproduktionen på ungefär tre fjärdedelar. För närvarande odlas fyra druvsorter: Folle blanche och Montils täcker merparten av odlingsytan, medan Ugni blanc delar den resterande arealen med Colombard. Ugni blanc ingår dock inte i någon av husets cognacer utan destilleras enbart med syfte att användas i produktionen av Pineau des Charentes.

Slottets yngsta cognac är en sjuårig ren Folle blanche, en verklig raritet i cognacsvärlden. Det övriga sortimentet är kanske ännu mer spännande och ovanligt eftersom det utan undantag består av assemblager av druvsorterna Folle blanche, Montils och Colombard. Den yngsta består av en blandning av minst tolvåriga eau-de-vier, en fyllig och fruktig cognac med bra eftersmak. Slottets tjugoåring kallas Napoléon och är något kraftigare än den föregående. Förutom detta grundsortiment håller sig huset också med ett antal exklusiva årgångscognacer i de högre prisklasserna, också de assemblager av nämnda druvor.

P64Under vårt besök på Château de Beaulon tillbringar vi ett antal timmar i sällskap med slottets ägare Christian Thomas. Såvitt han känner till har det odlats vin här i minst fyrahundra år och slottet har producerat eau-de-vier sedan åtminstone 1721. Endast 32 år gammal tog han 1965 över ägandet av slottet och har sedan dess gjort det till sin livsgärning. Begreppet culture raisonnée, att i minsta möjliga utsträckning använda kemiska produkter i vingården, är mycket viktigt för honom. Han använder till exempel malet fiskavfall från kusten som gödningsmedel.

De olika druvsorterna skördas alla inom en treveckorsperiod och alltid i samma ordning. Först bärgar man Folle blanche, därefter Sémillon för de vita pineauerna och Merlot för de röda. Efter det följer Colombard och Montils och allra sist skördas Ugni blanc. Vinet får gärna ligga på mellan 10 och 11 volymprocent före destillation och Christian föredrar att destillera med en del av vinets fällning, dock inte allt. Det mesta av produktionen går på export, i första hand till Asien och Ryssland. 

Cognacsvärlden skulle vara bra mycket tråkigare om inte Château de Beaulon fanns och ett besök här är ett måste för den genuint cognacsintresserade! Bästa köp är förmodligen den lilla trälådan med de tre 20-centilitersflaskorna som representerar ett urval av det mest intressanta som slottet har att erbjuda. 

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.