Vinodlingsyta: 27 ha
Druvsort:Ugni blanc
Årsförsäljning cognac: Ca 20 000 flaskorLe Brissonneau ligger i hjärtat av den del av Fins Bois som kallas Le Pays Bas (’låglandet’), ett cirka tio kilometer långt och fem kilometer brett område rakt norr om Cognac, som under den senaste istiden var en glaciärsjö. Landskapet är platt som en pannkaka och jordmånens ytlager består till största delen av lera. 

P61Familjen Boutinets historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. I minst tvåhundra år har man odlat vin här och konsten att destillera har överförts från far till son i fyra generationer. När Bernard tog över efter sina föräldrar i mitten av 1970-talet dröjde det inte länge förrän han bestämde sig för att börja sälja direkt. Som emblem valde han la calèche, en typ av fjädrad hästvagn, öppen fram och med en sufflett bak, den typ av fordon som farfadern Paul alltid använde på sin tid. Det är sannerligen en smakfull etikett, i mitt tycke den elegantaste i hela cognacsbranschen.

Bernard odlar huvudsakligen Ugni blanc. Destillationen har han i stort sett helt överlämnat till en professionell destillatör, den enda cognac han bränner själv är den alkoholstarka Cœur de Fins Bois. För att behålla fräschören lagrar han den inte längre än sju år och då enbart i gamla fat. Han destillerar aldrig annat än klara viner och använder mestadels 400-litersfat. Lagerlokalerna är mycket fuktiga eftersom hela området befinner sig i en sänka. 

P62Utbudet är traditionellt från kvaliteterna VSOP till Extra. VSOP och XO säljer bäst eftersom det är de kvaliteterna som efterfrågas nuförtiden. Det som sticker ut i sortimentet är nämnda Cœur de Fins Bois, några millésimes samt den njutbara Cognac Cigars, en assemblage av husets XO och Extra. Jag faller ändå mest för den prisvärda XO:n, en underbart mjuk och balanserad cognac som än i dag tillhör mina absoluta favoriter. Förutom cognac gör Bernard några pineauer som är mycket eftertraktade.

Cognac Bernard Boutinet är en liten pärla bland cognacsproducenter och rekommenderas varmt.

 

 

 

 

 

 

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.