Vinodlingsyta: 50 ha
Druvsort:Ugni blanc
Årsförsäljning cognac: 30 000 flaskor (Obs! Sammanslagen siffra för cognacer och pineauer)– Jag är väl lite galen, säger Jean Balluet och skakar på huvudet. Kan ni tänka er att jag har lager för fyrtio års försäljning? Fyrtio år!

Jean pekar med fingret in mot sin lagerlokal och ler brett. Eftersom han producerar mer cognac än vad han säljer byggs lagren hela tiden på, ett faktum som inte verkar bekymra honom nämnvärt. Jovisst, han vet att han egentligen borde sälja av och tjäna lite pengar, men det gör han inte. Inte än i alla fall. 

P59I tvåhundra år har familjen Balluet bott och verkat i den lilla byn Neuvicq-le-Château, en sömnig liten ort i norra Fins Bois. Jean är den femte generationen vinodlare sedan 1845. Integriteten, stoltheten och envisheten verkar Jean ha ärvt från sin far Hippolyte. Pappan spelade en aktiv roll i motståndsrörelsen under andra världskriget och var också en av de första att efter kriget bjuda motstånd mot cognacshusens dominans. Någon gång på 1950-talet beslutade sig en av pappans kunder, ett stort cognacshus, att drastiskt minska sina inköp av eau-de-vier. Hippolyte svarade med att bryta kontraktet helt och gå över till egen direktförsäljning. Det var också pappan som lät bygga det höga utkikstorn som finns inne på området. Under klara dagar är det möjligt att se milsvida omkring härifrån.

Cognac Balluet är så långt från cognacsvärldens tjusiga besökscenter man kan komma. I destillationsrummet råder ordning, men i övrigt är stället något rörigt och lätt nedgånget. Däremot är det långt ifrån alla besökscenter som kan skryta med så kunniga och älskvärda guider – utan att ta ett öre betalt! Jean verkar bara tycka det är roligt att visa, berätta och diskutera. Eftersom vårt besök råkar infalla i februari månad och destillationen pågår för fullt går han pedagogiskt igenom processens alla steg med oss. Han visar stolt upp alla delar av sin 15-hektoliterspanna som levererades under självaste revoltmånaden maj 1968. För att göra cognac använder han enbart Ugni blanc, men han odlar även Colombard och Montils till sina vita pineauer. 

Jean har ett bonne clientèle privée, som han uttrycker det. Han säljer nästan uteslutande till en trogen krets privatpersoner, kunder över hela Frankrike som återkommer år från år. Han har också en hel del engelskspråkiga kunder eftersom han talar god engelska. 

P60Sortimentet var länge begränsat till två kvaliteter: en sexårig VSOP och en tjugoårig Très Vieille Réserve. 2013 introducerade Jean också en fyrtioårig cognac som han har valt att kalla Très Vieille Réserve Napoléon. Bäst, och mest prisvärda, är de två förstnämnda – mjuka och fylliga cognacer i traditionell stil. 

Cognac Balluet har ingen hemsida, men produkterna kan beställas via olika nätsajter. Det enklaste och billigaste sättet att köpa Cognac Balluet är dock att åka till Neuvicq-le-Château  och handla direkt. Eftersom Jeans omkostnader är låga kan han sälja till mycket konkurrenskraftiga priser. Ett besök här ger dig också en unik inblick i vad det innebär att vara liten vinbonde och cognacsproducent. Jean är den vänligaste av själar som gillar att skoja och skämta, men han har dessutom förmågan att på ett enkelt sätt beskriva det komplicerade. Den säkraste perioden att få tag i honom är under destillationsperioden från november till mars, men du gör bäst i att i förväg ringa och avtala tid. Ingen skylt upplyser dig om att du har anlänt till korrekt adress, men så snart du upptäcker det höga utkikstornet vet du att du kommit rätt!

 

 

 

 

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.