Årsförsäljning cognac: 1 300 000 flaskor
Köper in vin/eau-de-vier från: I huvudsak från Fins Bois, men också från Grande och Petite Champagne
Egna vingårdar: 35 ha i Fins Bois och 7 ha i Grande Champagne

 

Cognacshuset grundas 1875 av Médéric Tiffon som med framgång driver sin verksamhet under nästan fyra decennier. När Médéric dör 1913 blir situationen problematisk eftersom det inte finns någon given arvtagare. En syster till Médéric får i uppgift att ta över styret, men hon känner sig snart otillräcklig och vill att den nyblivne mågen, norrmannen Sverre Braastad, ersätter henne. Sverre, född 1879, hade redan som tjugoåring kommit till Cognac för att arbeta för cognacsfirman Bisquit, ditlockad av farbrodern Halfdan som hade anställning där. 

Både Sverre och Halfdan förblir regionen trogna och de bägge familjegrenarna blir med tiden ett av de mest inflytelserika namnen i Jarnac. Halfdans son Christian gifter in sig i Delamain-familjen och blir direktör hos Courvoisier och sonsonen Alain tar över Delamain på 1970-talet. Sverre, å sin sida, får åtta barn och de fem sönerna ska alla komma att engagera sig i familjeföretaget. Sverre avlider dagen före Norges nationaldag 1979, en dryg månad från sin hundrade födelsedag.

P23Tiffons vackra huvudbyggnad invid Charente (uppförd år 1900). Sverre Braastad får bl a låna pengar från svenska Vin & Sprit för att kunna köpa fastigheten 1926. 

Under praktiskt taget hela 1900-talet är husets verksamhet inriktad på att sälja cognac i bulk. Tiffons huvudmarknad är de nordiska länderna, men man säljer också till Courvoisier, Hennessy och Martell. Redan 1922 börjar man exportera till Sverige och är bland de första att sälja till det då nybildade Vin & Sprit, som för övrigt några år senare bistår Tiffon med ett lån för att firman ska kunna köpa den nuvarande fastigheten vid Charente.

Tiffon klarar sig bra på sin grossistverksamhet fram till 1990-talskrisen då efterfrågan i USA och Asien störtdyker. Några familjemedlemmar inser att något drastiskt måste göras om inte firman ska gå omkull. Tursamt nog för Tiffon sammanfaller krisen med att det norska Vinmonopolet delas upp i en försäljningsdel och en inköpsdel (Arcus). Kontakter knyts och 1998 köper Arcus in sig i Tiffon och huset inleder lanseringen av sin första cognac under namnet Braastad. Lanseringen lyckas över förväntan och vid millennieskiftet börjar siffrorna återigen att vända uppåt, familjen kan andas ut och lägga upp strategier för framtiden. 

Tiffon köper huvudsakligen in vin och destillerar själva. Man har kontrakt med ett hundratal odlare, de flesta i Fins Bois. Huset har även 42 hektar egna odlingar runt familjeslottet Château de Triac, huvuddelen i Fins Bois och en mindre del i Grande Champagne. Man odlar Ugni blanc till 100%. Det egna destilleriet rymmer tio alambics om 25 hektoliter och försörjer den egna produktionen nästan helt och hållet. 

P24Braastad-cognacerna består av fyra kvalitetsnivåer: VS, VSOP, XO och XO Supérieur. VS består enbart av eau-de-vier från Fins Bois och Bons Bois. VSOP:n innehåller Fins Bois i huvudsak med en mindre del Petite Champagne och ett litet inslag av äldre eau-de-vier. Den lika populära XO:n är en Fine Champagne på mellan 14–18 år, en lite torrare och elegantare cognac som, enligt uppgift, många kvinnor uppskattar. XO supérieur, till sist, är en assemblage av 20–25-åriga eau-de-vier från les Champagnes och les Bois.

Vid sidan av Braastad-sortimentet säljer man också den exklusiva Château de Triac – Réserve de la Famille, en femtioårig cognac med druvor från de egna ägorna som enbart har lagrats i gamla fat. Utsökt!

Tiffon leds i dag av Jan Braastad och hans kusiner, bröderna Antoine och Richard Braastad. Jan är verkställande direktör, Antoine är försäljningschef och Richard är Maître de Chai (sedan 1989). 

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.