Årsförsäljning cognac: 1 200 000 flaskor (endast märket Louis Royer)
Köper in vin/eau-de-vier från: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois
Egna vingårdar: 34 ha i Grande Champagne (sedan 2012)

 

Louis Royer hade två passioner i livet: biodling och cognac. Redan vid 25 års ålder, 1853, grundar han sitt eget cognacshus och som emblem väljer han ett guldbi på blå botten. Om du frågar mig tycker jag att loggan är en av cognacsvärldens snyggaste.

P21Louis föddes och växte upp i Jarnac. Trots sin ringa ålder var det inte någon helt oerfaren ung man som gav sig i kast med den stora utmaningen att driva ett eget cognacshus, han hade till exempel redan hunnit med att arbeta som Maître de Chai för Delamain i några år. Fyra generationer Royer ledde företaget fram till 1988 då familjen valde att sälja till den japanska whiskytillverkaren Suntory, också det ett familjeföretag. Till skillnad från en del andra övertagare i cognacsvärlden har Suntory visat sig vara en långsiktig ägare med en tydlig kvalitetssträvan.

Som ett led i en medveten strategi, med mål att kontrollera så stor del av produktionskedjan som möjligt, köpte man 2012 en 84 hektars egendom i Saint-Fort-sur-le-Né, varav 34 hektar för närvarande är vingårdar. Förutom vingårdarna ingick även en okänd mängd gammal cognac i köpet. Royer köper huvudsakligen in vin från Grande och Petite Champagne, Borderies och Fins Bois och destillerar i eget destilleri i Aumagne väster om Matha i norra Fins Bois. 

Cognac Louis Royer har sedan starten 1853 legat på samma plats invid Charente och än i dag lagrar man enbart här. Totalt handlar det om cirka tjugotusen fat. Den största lagerbyggnaden, den som man kallar la cathédrale, rymmer femtusen fat och är ett av de största enskilda cognacslager som finns. 

Louis Royer erbjuder ett brett, traditionellt sortiment. Man har en VS som lagrats 2–4 år och som till 100% består Fins Bois och Bons Bois. En lätt, fruktig cognac som passar bäst sur glace (med en isbit). Firmans VSOP lagras 4–7 år på eau-de-vier från Fins Bois och Borderies. Husets två tungviktare, i dubbel bemärkelse, är deras XO och Extra. XO är en assemblage av eau-de-vier från de fyra förnämsta vindistrikten med ett stort inslag av Borderies. Fins Bois-delen har lagrats 15 år, Borderies i 20 och eau-de-vierna från Grande och Petite Champagne i mellan 25 och 30 år. Extra är en hundraprocentig Grande Champagne som lagrats i mellan 30 till 50 år.

P22Royer har också en del udda fåglar i sitt sortiment. VSOP Force 53 är en Fine Champagne, primärt avsedd att användas som cocktailbas. Ett annat användningsområde är att först frysa ner flaskan och sedan avnjuta den iskalla drycken som snaps tillsammans med gravad lax. Cognacskännare visar även sin uppskattning för Distilleries Collection, en box med fem 20-centilitersflaskor från de fem främsta vindistrikten. Grande Champagne och Petite Champagne är båda XO-nivå, Borderies Napoleon-kvalitet, Fins Bois är en VSOP och Bons Bois en VS. Huset saluför också några exklusiva årgångscognacer.

 

 

 

 

 

 

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.