Årsförsäljning cognac: 600 000 flaskor (det dubbla om man räknar in varumärkena Monnet och Davidoff)
Köper in vin/eau-de-vier från: Grande och Petite Champagne, med undantag för Cigare Reserve där en mindre andel Borderies och Fins Bois också ingår
Egna vingårdar: 70 ha i Grande Champagne (täcker ca 20% av produktionsbehovet)

 

Bernard Hine framför The Stag.Det sägs ofta att Hine är det mest engelska av alla cognacshus. Även om Storbritannien inte längre är Hines största marknad så har man sin kanske trognaste kundkrets här. Sedan 1962 är man hovleverantör till det brittiska kungahuset.

Thomas Hine föds och växer upp i Dorset, södra England. 1791, blott 16 år gammal, skickas Thomas av sin pappa till Jarnac för att lära sig franska och konsten att göra cognac. Han får anställning hos James Delamain, som sedan några decennier driver ett cognacshus här. Sex år senare gifter sig Thomas med James dotter och vid svärfaderns död utses han till arvtagare. 1817 bestämmer sig Thomas för att döpa om företaget i eget namn: Thomas Hine & Co. Tiden går och söner efterträder fäder och den sjätte generationen Hine, kusinerna Jacques och Bernard, tar över ledningen på 1960-talet.

Bernard Hine framför The Stag, den liggande kronhjortsbocken. Kronhjorten 
som firmasymbol användes av Thomas Hine redan 1822 men registrerades som 
varumärke först 1867 av Isaac Georges Hine.Sedan 1970-talet har huset tillhört olika multinationella ägargrupper, men återgick nyligen i fransk ägo sedan familjen Nicolas, grundarna av vinbutikskedjan med samma namn (numera såld), köpte företaget 2013. 

Till skillnad från majoriteten cognacshus i Jarnac och Cognac så har Hine sedan 2004 sina egna vinodlingar som i dag täcker cirka 20% av produktionsbehovet. Den sammanhållna egendomen ligger i Bonneuil i hjärtat av Grande Champagne och omfattar 120 hektar, varav 70 hektar vingårdar. Fatlagringen sker på tre platser: i Bonneuil, i Jarnac, och – hör och häpna – på whiskyön Islay i Skottland!

P19

För att få använda namnet cognac är det från och med 2009 inte längre tillåtet att lagra eau-de-vier utanför appellationens gränser men undantag medges för cognacshus som kan hänvisa till långvariga traditioner på området. Hine är ett av de få hus som kvalificerar sig på grund av sin långa historia av att lagra i Storbritannien, den så kallade Early Landed-traditionen. Ända fram till slutet av 1800-talet skeppades cognac vanligtvis i fat över kanalen och den unga eau-de-vien fick sedan mogna i fuktiga kajskjul i Bristol eller i London. I dag är det endast exklusiv årgångscognac som får denna specialbehandling. Fram till 2008 hade Hine sitt fatlager i Bristol, men det har nu alltså flyttats till Islay. Hine erbjuder ett exceptionellt stort utbud av årgångscognac, alla från Grande Champagne. 

Till skillnad från majoriteten av producenter i les Champagnes har Hine alltid föredragit fin- och medelfibrig ek, särskilt då fat gjorda av bergeken från Tronçais-skogen i nordvästra hörnet av Auvergne. Lagerkällarna i Jarnac ligger alldeles invid Charente-floden och fuktigheten i dessa varierar mellan 70 och 90%. Temperaturen kan variera från 6 °C under vintern till 22 °C på sommaren. Lagringsförhållandena i Storbritannien är radikalt annorlunda. Temperaturvariationerna är mer begränsade och luftfuktigheten sjunker sällan under 95%. Early Landed Cognac upplevs därför i allmänhet som lite mjukare och fruktigare, medan de som lagrats i Jarnac blir mer kraftfulla och smakmässigt mer komplexa. 

P20

Hine använder enbart eau-de-vier från Grande och Petite Champagne. Enda undantaget är Cigar Reserve där en mindre andel eau-de-vier från Borderies och Fins Bois också ingår. H by Hine och Rare benämns båda VSOP. Den förstnämnda är en fyraåring medan Rare innehåller eau-de-vier som lagrats 10 år i medeltal. Homage är i huvudsak en blandning av Early Landed-lagrade cognacer från tre årgångar på åttiotalet. Antique XO Premier Cru är företagets flaggskepp och består av 40 olika eau-de-vier från Grande Champagne. En utsökt cognac!

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.