Årsförsäljning cognac: Ca 340 000 flaskor
Köper in vin/eau-de-vier från: Enbart från Grande Champagne
Egna vingårdar:

 

En exakt rangordning av de förnämsta cognacsmärkena är meningslös, men att Delamain tillhör topp-10-klubben torde vara odiskutabelt. Huset har skapat sig ett gediget rykte för sina höga kvalitetskrav och en noggrannhet in absurdum.

1824 grundar Henry Delamain och hans kusiner, bröderna Roullet, cognacshuset Roullet & Delamain. Henry var sonson till James Delamain, irländaren som 1763 tillsammans med sin svärfar bildade Ranson & Delamain, det hus som sedermera övergick i Hine-familjens ägo. Firma Roullet & Delamain är verksam i fyra generationer fram till 1920 då Delamain-familjen tar över och ändrar namnet till det nuvarande Delamain & Cie. Huset leds i dag av Charles Braastad och Patrick Peyrelongue som båda tillhör Delamain-släkten. Familjen är fortfarande majoritetsägare.

P16

Delamain är ett unikt cognacshus på många sätt. I likhet med de flesta har man inga egna vingårdar, men till skillnad från många andra destillerar man heller inte själva. Det är också det enda hus som endast köper in eau-de-vier från Grande Champagne. Det faktum att man inte destillerar själva innebär inte att man är likgiltig för hur det ska gå till. Den vinodlare och bouilleur de cru som vill leverera till Delamain måste destillera sans lies, det vill säga ett filtrerat vin, utan fällning, i likhet med till exempel Martell. Motsatta principen, en destillation sur lies, är den klart vanligaste i Grande Champagne och praktiseras av exempelvis Frapin och Rémy Martin. 

Bygg upp en tvåhundraårig erfarenhet, köp in de bästa eau-de-vierna du kan få tag i, låt fatlagringen ta den tid den behöver, bygg upp stora lager av gammal cognac, fokusera på ett begränsat men högklassigt sortiment. Så lyder den korta versionen av Delamains framgångsrecept. Nyckelordet i verksamheten är tid. Lång tid. Mycket lång tid. 

Delamain låter cognacen åldras i gamla fat, enbart och utan undantag. Man köper ingenting annat än begagnade fat, minst tioåriga fat som inte längre ger ifrån sig några tanninmängder att tala om, vilket också betyder att typ av fat spelar mindre roll. De flesta fat lagras i husets fuktiga, mycket gamla lagerkällare nära Charente-floden. 

P17

Delamain är ett konservativt hus som tycks gå opåverkat av tidens trender. Man har ett litet men högkvalitativt sortiment och säljer ingen cognac under XO-nivån. Företagets storsäljare är den berömda Pale & Dry, en i genomsnitt 25-årig XO som skapades redan på 1920-talet och representerar hela 80% av husets produktion. Pale & Dry är en lätt, mjuk, elegant cognac med frukt- och ranciotoner. Trots sin ålder är den påtagligt ljus i färgen, vilket naturligtvis beror på att den enbart lagrats i gamla fat. Nästa produkt på kvalitetsstegen är Vesper, en 10 år äldre XO som är en cognac i en annan, mer klassisk stil. Husets tredje cognac i grundsortimentet är Très Vénérable, en mycket gammal assemblage av högsta klass som uppvisar ett tydligt släktskap med Pale & Dry. Inom det exklusiva sortimentet erbjuder man ytterligare fyra sorter, bland annat den 43-procentiga, på naturlig väg reducerade Réserve de la Famille. 

För Delamain har alltid kvalitet varit viktigare än kvantitet. Tack vare att huset har ett grundmurat gott rykte behöver de inte lägga ner några enorma summor på marknadsföring vilket innebär minskade kostnader och lägre priser än hos många andra kvalitetsproducenter. Den franska marknaden har alltid legat Delamain varmt om hjärtat, även om den stora merparten i dag går på export. 

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.