Årsförsäljning cognac: 17 640 000 flaskor (2012)
Köper in vin/eau-de-vier från: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois
Egna vingårdar:

 

P13Courvoisier-huset i Jarnac har förmodligen cognacsvärldens mest kända fasad. Den äldre delen, närmast floden, uppfördes av Curlier-familjen på 1870-talet. Den nya delen, med den välkända Courvoisier-skylten, byggdes till 1958–1960. Historien om Courvoisier liknar inte den traditionella för anrika cognacshus, den där söner avlöser fäder i flera generationer, utan är snarare historien om marknadsföringsgenialitet utöver det vanliga och konsten att skapa ett unikt varumärke.

Historien om cognacshuset inleds under första halvan av 1800-talet. Félix Courvoisier kommer in i bilden år 1843 då han går in som delägare i en redan etablerad cognacsfirma som hans affärspartners startat upp femton år dessförinnan. Félix blir ensamägare 1851, men eftersom han saknar egna arvingar väljer han snart att involvera sina systersöner, bröderna Curlier, i verksamheten. Bröderna tar över efter sin morbrors frånfälle 1866 och leder Courvoisier fram till 1908 då den siste brodern Curlier avlider. Eftersom arvingarna saknar antingen förmåga eller intresse att driva cognacshuset vidare säljer man det året därpå till Simon Brothers, en familj av brittisk härkomst som sedan länge varit husets agenter i Storbritannien.

Simon-bröderna visar sig vara skickliga affärsmän och ska snart lyfta Courvoisier till nya höjder. Under familjens mer än femtioåriga ägarperiod lyckas man med bedriften att bli en av de riktigt stora i branschen. För det första är det de som inser marknadsföringsvärdet av Napoleon och, dessutom, likt sina framgångsrika konkurrenter, värdet i att skapa högre kvalitetsnivåer. I en tid då de enklare kvalitetsnivåerna fortfarande är de förhärskande bestämmer sig bröderna 1910 för att höja ribban och låter sin Maître de Chai Louis Renard skapa en Fine Champagne, en assemblage av bättre och snäppet äldre eau-de-vier, som man döper till Napoléon. Namnvalet gör ett stort avtryck i cognacshistorien och övergår med tiden till att bli ett begrepp för kvalitetsnivån ovanför VSOP.

P14

 

Cognacsbranschen har redan tidigare på olika sätt slagit mynt av Napoleons namn, men bröderna Simon ska komma att ta steget fullt ut genom att under de kommande decennierna tålmodigt och metodiskt göra kejsaren till sin. Marknadsföringsstrategin är subtil och genialisk. På varje reklambild av en Courvoisier-flaska eller ett Courvoisier-glas låter man Napoleons skugga sväva i bakgrunden, ofta tillsammans med husets engelskspråkiga motto: The Brandy of Napoleon. En logotyp är skapad och Courvoisier beviljas senare också patent på den. Lanseringen är ett genidrag och ska hädanefter komma att bilda fundamentet i firmans marknadsföring. Huset Courvoisiers egen koppling till en av historiens största superkändisar är dock av anekdotisk karaktär och refererar till händelser som utspelar sig innan cognacshuset grundades.

Simon-familjen behåller kontrollen av Courvoisier ända till 1958 då Moët & Chandon blir majoritetsägare i Simon Bros. 1964 säljs huset i sin helhet till den kanadensiska företagsgruppen Hiram Walker som på ett dramatiskt sätt fram till 1980-talets början lyfter försäljningssiffrorna ytterligare en nivå. För att göra en lång historia kort valsar sedan Courvoisier runt mellan olika ägargrupper för att till slut, 2005, landa hos Beam Inc. Beam skapar en period av stabilitet för Courvoisier. 2014 skrivs ett nytt kapitel i ägarfrågan då Beam i sin tur köps av upp av japanska Suntory. Den nya företagsgruppen Beam Suntory blir därmed världens tredje största spritkoncern tätt bakom brittiska Diageo och franska Pernod-Ricard.

En viktig och stabiliserande faktor under de turbulenta tiderna runt millennieskiftet var Jean-Marc Olivier som arbetade som chefsblender för Courvoisier mellan 1986 och 2009. Förutom att han initierade en mängd olika kvalitetsprogram skapade han i stort sett alla de cognacer i de högre kvalitetsklasserna som vi känner till i dag: XO Impérial, Initiale Extra, Erté-kollektionen, Succession JL och JS, L’Esprit de Courvoisier och L’Essence de Courvoisier.

Courvoisier köper bara eau-de-vier från de fyra främsta vindistrikten (ingenting från Bons Bois eller Bois Ordinaires) och man har i dag kontrakt med fler än åttahundra vinodlare. Huset är i dag det fjärde största med cirka 10% av världsmarknaden vilket innebär en närvaro över hela jordklotet. Man är nummer ett på den prestigefyllda marknaden Storbritannien. 

P15

 

Jag har fyra favoriter i det rika sortimentet: Den blommiga, mjuka och fylliga XO Impérial, en blend av tre crus, blir din till ett överkomligt pris. Mer än dubbelt så dyr, men ett snäpp bättre, är husets Initiale Extra som enbart består av Grande Champagne plus några mycket gamla Borderies. En rik och komplex cognac som är som klippt och skuren för de stora diskussionerna framför brasan. Mina två sista favoriter ingår i serien Connoisseur Collection och skapades så sent som 2010 av Courvoisiers nuvarande chefsblender Patrice Pinet. Med tydlig influens från maltwhiskyns definitionsvärld heter de rätt och slätt 12 och 21. Tolvan är en blend av minst 12-åriga eau-de-vier. Basen består av Borderies med ett mindre inslag av Grande Champagne och Fins Bois. Den 21-åriga består av Grande Champagne till 100%. Den förstnämnda är utsökt och den sistnämnda fantastisk!

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.