Årsförsäljning cognac: 20 400 000 flaskor (2013)
Köper in vin/eau-de-vier från: Enbart Grande Champagne och Petite Champagne
Egna vingårdar: 250 ha i Grande Champagne

 

Cognacshuset Rémy Martin är känt för framför allt två saker: marknadsföringen av kvalitetsbegreppet Fine Champagne och husets exempellösa tillväxt under senare hälften av 1900-talet. 

P11Husets rötter kan spåras tillbaka till 1724 då den unge Rémy Martin startar ett handelshus i eau-de-vier i Rouillac-området nordost om Cognac. Om firmans första 150 år finns inte mycket att säga, eftersom tillgänglig information är knapphändig. Söner efterträder fäder, cognacshuset gör inte så mycket väsen av sig, men växer i storlek och betydelse under de gyllene Empireåren mellan 1852 och 1870. 

Emile Rémy Martin, fjärde generationen, lanserar 1870 husets firmamärke kentauren, hästmänniskan från den grekiska mytologin. Valet sägs bero på att husets grundare föddes i stjärntecknet Skytten (Kentaurens stjärnbild). Logotypen har sedan dess moderniserats i ett flertal omgångar och har fortfarande en framträdande plats i husets marknadsföring. Den femte och sista generationen, Paul Emile Rémy Martin, ärver firma och egendomar 1875, precis vid den tidpunkt då phylloxera-krisen når Charente. Paul investerar stort i nyplantering av vingårdarna samtidigt som han påbörjar ett mångårigt projekt med att låta uppföra ett familjeslott, Château de Lignières, i Rouillac. De tunga investeringarna urholkar med tiden familjens ekonomi och hårt skuldsatt tvingas Paul 1910 att sälja stora aktieposter i firman. Köparen är den då blott 27-årige André Renaud, en av traktens större vinbönder, men också en akademiker med doktorsexamen i juridik. Huvudkontoret flyttas samma år till Cognac. Under de kommande 14 åren får Renaud en allt viktigare roll i husets drift och när Paul Rémy Martin avlider 1924 tar André Renaud över som ensam ägare.

Renaud visar sig vara en man med en osedvanlig talang för affärer och under de kommande fyrtio åren ska grunden till Rémy Martins framgångar läggas. Renauds affärsidé är enkel men genial. Han ska kapa åt sig marknadsandelar genom att lansera ett nytt kvalitetsbegrepp. 1927 presenteras Rémy Martins VSOP Fine Champagne. Branschen säljer vid den här tiden nästan enbart enkel trestjärnig cognac. De större husen handlar naturligtvis också med högre kvaliteter (XO och Extra), men endast i små kvantiteter. VSOP, kvaliteten däremellan, är på den här tiden en försummad spelplan. Men vad som verkligen retade upp konkurrenterna var begreppet Fine Champagne. Jättar som Martell och Hennessy hade aldrig redovisat från var deras eau-de-vier härrörde och här kom nu en uppstickare som kaxigt påstod att dess cognacer var av en kvalitet utöver det vanliga. Man sålde dessutom detta dubbla kvalitetspaket till ett konkurrenskraftigt pris!

Mellankrigstidens krisår lägger en kall hand över Cognac, men Renaud fortsätter envist sin inslagna linje och bygger tålmodigt upp ett inhemskt och ett internationellt försäljningsnät. 1948 meddelar huset att man hädanefter enbart och utan undantag skulle sälja VSOP Fine Champagne. Konceptet blir en braksuccé framför allt på de asiatiska marknaderna men man lyckas också bra i den övriga världen, särskilt på den amerikanska kontinenten. 

Den 82-årige André Renaud avlider 1965 och efterträds av sin svärson André Hériard Dubreuil som strävar vidare mot fortsatt tillväxt med lika stor energi som sin svärfar. Han börjar med att knyta fler vinodlare från Grande och Petite Champagne till sig för att på sikt säkerställa leveranserna. Hériard Dubreuil håller fast vid principen om eau-de-vier enbart från les Champagnes och introducerar nya kvaliteter. Mellan 1965 och 1980 tredubblar Rémy Martin försäljningen och huset tar slutgiltigt klivet upp till kretsen av De Stora. 1991 slår man sig samman med likörföretaget Cointreau och bildar företagsgruppen Rémy Cointreau. 

Rémy Martin har i dag 250 hektar egna vingårdar i Grande Champagne, men produktionen från dessa täcker bara 3% av det totala behovet. Rémy köper in resterande del från över 1 100 kontrakterade vinodlare. Man köper mest in eau-de-vier men också vin som destilleras i det egna destilleriet i Touzac. Trots att man är en av De Fyra Stora destillerar man bara i små 25-hektoliterspannor, även la première chauffe. Ny Maître de Chai sedan 2014 är Baptiste Loiseau.

Fatlagringen sker i Merpins, förort till Cognac. Lagerbyggnaderna är i flera våningar, man har även fuktiga källare under jord. Enbart fat av Limousinek används. Invid huvudkontoret i Cognac har man även ett antal källare där man bland annat lagrar hundratals tierçons, 550-litersfat som var den mest använda typen fram till början av 1900-talet.

P12VSOP Fine Champagne är fortfarande storsäljaren. Av alla Fine Champagne-flaskor på marknaden säljer Rémy Martin fyra av fem. Cognacen med den bästa placeringen i firmans skyltfönster mot världen är lyxprodukten Louis XIII, en assemblage av husets allra mest exklusiva eau-de-vier. 

Under 2000-talet har Rémy Martin visat prov på innovativt tänkande då man valt att knyta kända kockar till sig och tillsammans med dem skapa avsmakningsmenyer där husets cognacer och allehanda läckra smårätter gifter sig på bästa sätt. 

 

 

 

Detta är en förkortad version av originaltexten. 

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.