Årsförsäljning cognac300 000–400 000 flaskor
Köper in vin/eau-de-vier från: Grande och Petite Champagne, Fins Bois, Bons Bois samt lite från Borderies.
Egna vingårdar: – 

 

Cognacshuset Prunier tillhör de allra äldsta i branschen. Familjegrenen Burnez har drivit verksamheten sedan 1918 och leds i dag av Stéphane Burnez. Stéphane är utbildad oenolog (vinexpert) och arbetade under många år för vinfirman Joseph Drouhin i Bourgogne tills han återvände till Cognac 1987. 

 

P9För hundra år sedan ägde huset både egna vingårdar och eget tunnbinderi men det upphörde man med på 1920-talet för att fokusera på det som man är bäst på: upphandling av eau-de-vier, fatlagring och blending. Stéphane Burnez köper in den stora huvuddelen sina eau-de-vier från fyra vindistrikt: Grande Champagne, Petite Champagne, Fins Bois och Bons Bois. Stéphane berättar att han inte bryr sig så mycket om vilka druvsorter som använts eller om destillationen är gjord med eller utan fällning, det viktigaste är att proverna smakar bra. 

Fatlagringen sker i Gimeux i västra Grande Champagne där Prunier sedan 2007 äger ett antal lagerlokaler. De är alla fuktiga vilket ger mjuka, lena och fylliga cognacer, den stil som Stéphane föredrar. Det är uppenbart när man lyssnar på Stéphane att hans bakgrund som vinmakare i Bourgogne och företagsfilosofin hos den tidigare arbetsgivaren Joseph Drouhin har påverkat honom mycket. En riktigt bra cognac ska vara nyansrik och komplex, säger han. Som ett riktigt bra vin.

Huset lagrar nästan enbart i gamla fat. Stéphane köper in begagnade fat när de är mellan sex och tio år, allra helst gamla Vicard-fat från folk han känner. Han föredrar finfibrig Allier, det vill säga fat gjorda av bergek från departementet Allier i centrala Frankrike. När väl eau-de-vierna har lagts i sina fat så stannar de oftast där tills det är dags för blending. Stéphane är inte mycket för omdragning mellan olika fat under lagringens gång. Han säger skämtsamt att han är lat, han tycker inte att det är någon större mening att flytta runt eau-de-vierna när de redan ligger i gamla fat. Stéphane säger att han mer och mer gått över till att använda 400-litersfat. Gärna fat som är lite tjockare, de som är närmare fyra centimeter i stället för mer normala tre.

Pruniers paradiskällare är imponerande med ett stort antal damejeanner med mycket gamla eau-de-vier. Assemblager från Prunier består i allmänhet sällan av mer än en handfull olika eau-de-vier med undantag för Grande Champagne-cognacer där Stéphane alltid sparar cirka 30% av originalblandningen till nästkommande år. Förutom ett tiotal olika assemblage-kvaliteter har Prunier också ett ovanligt stort utbud av årgångscognac. Förmodligen är det bara Hine som här kan mäta sig i utbud och kvalitet.

Ju längre man pratar med Stéphane Burnez desto tydligare framträder den glädje och den passion som driver honom. Hans ögon lyser upp när han får prata om vin och cognac. För Stéphane är det självklart att han håller på med cognac för att det är roligt. 

– Den dag då det bara handlar om business och inte om kvalitet lägger jag av, säger han och tittar mig bestämt i ögonen.

 

P10Stéphane har anledning att vara stolt över alla husets produkter, men när jag pressar honom lite på egna favoriter i sortimentet nämner han Family Reserve och årgångscognacen från 1967. Han är också mycket nöjd med husets nya VSOP Grande Champagne som han tror kommer att bli Pruniers framtida storsäljare. Jag håller med, men jag vill dessutom starkt rekommendera husets bägge XO och cognacen 20 Years Old.

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 

 

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.