Årsförsäljning cognac: Ca 24 000 000 flaskor
Köper in vin/eau-de-vier från: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois
Egna vingårdar: 430 ha, varav 167 ha i Borderies

 

Jean Martell föddes in i en handelssläkt på ön Jersey år 1694. Jersey och grannön Guernsey var vid den här tiden etablerade knutpunkter i handel och smuggling mellan Frankrike och England tack vare sin strategiska placering i Engelska kanalen. Eau-de-vier från cognac var en icke obetydlig del av alla de varor som passerade förbi här och det är kanske därför inte så konstigt att den unge Jean väljer att göra karriär just i den här branschen. 1715 flyttar han till Bordeaux på fastlandet och grundar där sitt eget handelshus. Jean Martell handlar till en början med allt möjligt, men inser uppenbarligen efterhand att handeln med eau-de-vier är särskilt lönsam och bestämmer sig därför att flytta till Cognac där han gifter sig med dottern till en betydelsefull cognacshandlare. 

P7De knutna familjebanden hjälper Martell att etablera sig och det dröjer inte länge förrän han också börjar producera sin egen cognac. Jean Martell avlider 1753 och ledningen övergår temporärt till svågern Louis Gabriel som under de två följande decennierna lyfter huset till att bli ett av de ledande i staden, en position som det bibehållit sedan dess. 

Martell har en historia av tidig närvaro på exportmarknaderna. Martell, tillsammans med Hennessy, leder utvecklingen under hela 1800-talet och mot slutet av seklet lyfter man produktionen till en ny, dittills aldrig skådad industriell nivå. Martell börjar buteljera sin cognac så tidigt som cirka 1850 och redan 1870 säljs en fjärdedel av Martells produktion på flaska. Det nya distributionssättet stärker Martells varumärke och ger ett uppsving åt försäljningen. 

De manliga ättlingarna till Jean Martell behåller kontrollen av cognacshuset ända till 1920 då Edouard Martell avlider. Ledningen övergår till svågern Paul Firino. Familjegrenen Firino-Martell leder företaget ända till 1988 då det säljs till Seagram. 1990-talet blir ett mycket tufft årtionde för hela cognacsbranschen och i synnerhet för Martell. Trots stora och viktiga investeringar rasar försäljningen och huset tappar marknadsandelar. 2001 tas företaget över av Pernod-Ricard som sedan dess, metodiskt och målmedvetet, byggt upp huset till sin forna glans.

Martell äger mer vinodlingsmark än någon annan cognacsproducent. Man har för närvarande 430 hektar egna vingårdar uppdelade på tre egendomar. Störst är egendomen i Borderies där Martell äger 167 hektar. Eau-de-vier från Borderies har alltid skattats högt av Martell och är fortfarande kärnan i husets assemblager. De egna vingårdarna täcker 5–8% av produktionsbehovet. 

Destillationen av vinerna genomförs i det egna destilleriet Gallienne i Javrezac strax väster om Cognac. Destilleriet har den största kapaciteten av alla i cognacsregionen med 24 alambics. Till den första destillationen använder man 140-hektoliterspannor och till den andra, la bonne chauffe, den reglementerade 30-hektoliterspannan. Till skillnad från de flesta andra destillerar Martell enbart klara viner utan fällning. Det är också den viktigaste faktorn för att förklara den rena, torra stil som huset är så känd för. Fatlagringen sker också den efter vissa bestämda principer. Martells eau-de-vier lagras alltid och utan undantag i finfibriga fat. Martell var för övrigt bland de allra första att använda ek från Tronçais-skogen i sina fat, redan från och med mitten av 1800-talet.

P8Martells sortiment är stabilt och relativt begränsat med en tydlig tyngdpunkt på de övre kvaliteterna. Räknat i försäljningsvärde placerar sig Martell som klar nummer två, efter Hennessy men före Rémy Martin. Martell är närvarande på alla kontinenter och de största marknaderna i dag är Asien och Ryssland. Storbritannien och Mexiko är andra viktiga exportländer. Martell sponsrar konstutställningar och internationellt kulturliv och man vill gärna kopplas samman med musikstilar som blues, jazz och opera.

Husets VS och VSOP är blandningar med ett dominerande inslag från Fins Bois och är primärt skapade för att användas som drinkbas. Nästa cognac i kvalitetsstegen kallas Noblige, en mjuk och balanserad cognac med rika smaker av torkad frukt som passar utmärkt till choklad. Bästsäljaren och huset Martells flaggskepp är Cordon Bleu som skapades redan 1912. Den är en assemblage av 15- till 25-åriga eau-de-vier med ett stort inslag av Borderies. En i alla avseenden utmärkt cognac, intensiv och fyllig med lång behaglig eftersmak. En klassiker som står sig och den cognac i sortimentet som bäst representerar husets stil. Sedan 1987 har man också en snäppet äldre Extra Old, benämnd XO. Den har ett större inslag av Grande Champagne och blir därför kraftigare och mer komplex än Cordon Bleu. En osedvanligt rik cognac med massor av frukt och kryddighet. 

Som alla stora hus håller sig Martell också med ett exklusivt sortiment med mycket gamla cognacer i påkostade karaffer som naturligtvis blir oåtkomligt dyra för gemene man. Ett bra köp till överkomligt pris är däremot den hundraprocentiga Borderies-cognac som enbart saluförs i Martells besökscentrum i Cognac. En intensiv och blommig cognac, en blend av sju till elvaåriga Borderies-eau-de-vier. Rekommenderas!

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.