Årsförsäljning cognac: 67 200 000 flaskor (2013)
Köper in vin/eau-de-vier från: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois
Egna vingårdar: 180 ha i Grande och Petite Champagne

 

Det går inte att skriva om cognac utan att skriva om Hennessy. Tillsammans med namn som Augier, Delamain och Martell är familjens och företagets historia en oskiljbar del av cognacens historia. Hennessy har under de senaste tvåhundra åren varit ett av cognacsvärldens mest kända och värdefulla varumärken och är i dag ohotad marknadsledare tack vare sin höga produktkvalitet, sin historiskt innovativa kapacitet och, inte minst viktigt, företagets förmåga att ligga steget före sina konkurrenter på exportmarknaderna.

P4Den första grundstenen till det framtida imperiet sätts av Richard Hennessy 1765 då han tillsammans med några affärspartners bildar det cognacshus som sonen James ska ta full kontroll över 1813. När James som nittonåring börjar arbeta för sin far så är det i ett välmående och framgångsrikt företag. Året är 1784 och det är goda tider för eau-de-vier från Charente. James lär sig snabbt och fyra år senare tar han över verksamheten efter sin åldrige pappa. Turbulenta tider i form av revolution och krig väntar runt hörnet, men det visar sig snart att den unge James är skickligare än de flesta i att navigera i stormiga vatten. Den viktigaste marknaden är England och affärerna går bra även under revolutionsåren. 1795 gör James ett så kallat ”kap” då han gifter sig med Marthe Martell, dotter till Frédéric Gabriel Martell, ägaren till den tidens mäktigaste cognacshus. Giftermålet stärker naturligtvis James sociala position högst avsevärt. Varken dessförinnan eller senare har ingiften mellan olika cognacshus varit någon ovanlighet i Cognac. Tvärtom så har det historiskt sett varit ett vanligt sätt att bilda allianser i branschen. 

I och med Restaurationen 1815 öppnas världshandeln upp på nytt och James sätter omedelbart igång med att investera i nya lagerbyggnader och produktionsanläggningar. Med hjälp av sönerna James Jr, Auguste och Frédéric tar han sig också an den angelägna uppgiften att bygga upp ett världsomspännande försäljningsnät. När James avlider 1842 har Hennessy redan passerat Martell i storlek och är nu marknadsledande. Med få avbrott har Hennessy alltsedan dess behållit sin tätposition.

Hennessys första flasketikett ser dagens ljus redan 1856 och under åren som följer registrerar firman sitt varumärke och sin logotyp. Etiketten ger cognacsföretagen möjlighet att på ett tydligare sätt än dessförinnan direkt kommunicera med sina kunder och, åtminstone förenklat, beskriva produkten. 

Hennessy förblir ett familjeföretag långt in på 1900-talet. Huset expanderar kraftigt under efterkrigstiden men inte ens ett företag i den här storleken kan längre klara av konkurrensen mot de allt fler multinationella företagen inom dryckesindustrin. Det mer än tvåhundraåriga familjeföretaget består fram till 1971 då familjen tar det stora, men nödvändiga steget att slå sig ihop med champagnejätten Moët et Chandon. I en ny sammanslagning 1987 skapas LVMH (Moët Hennessy – Louis Vuitton), världens största företag i lyxsegmentet. 

Hennessy har kontrakt med över 1 500 vinodlare som levererar till ett tjugotal större destillationsanläggningar som huset anlitar. Man har också tre egna destillerier som tar hand om den egna, begränsade vinproduktionen. Huset äger för närvarande 180 hektar egna vinodlingar i Grande och Petite Champagne. Förutom detta köper man även in eau-de-vier från cirka sjuhundra bouilleurs de cru. Hennessy använder enbart eau-de-vier från de fyra primära vindistrikten (ingenting från Bons Bois och Bois à Terroirs). 

P5Hennessys verksamhet vilar på tre fundament: urval av eau-de-vier, fatlagring och blending. Eftersom huset producerar eller köper in tusentals eau-de-vier varje år så är det ett stort och fordrande arbete att bedöma dem alla. Ansvaret för detta vilar på medlemmarna i Hennessys berömda Avsmakningskommitté (Le comité de dégustation). Alltsedan år 1800, varje vardagsförmiddag på slaget 11:00, Sammanträder kommittén för att bedöma såväl nya som i olika stadier lagrade eau-de-vier och assemblager. Kommittén består av sju till åtta medlemmar i olika åldrar.


La distillerie du Peu från 1962 är ett av tre destillerier som ägs av Hennessy.

P6Hennessy har 40–45 lagerkällare som totalt rymmer fler än 320 000 fat. Huset köper visserligen in cirka 20 000 nya fat varje år, men den enorma mängden fat måste naturligtvis underhållas och repareras regelbundet. Av den anledningen har Hennessy ett eget tunnbinderi som reparerar omkring 12 500 fat per år.Kraven för husets samtliga kvalitetsnivåer är höga. VS reduceras varsamt i fyra intervaller. Husets XO är en blandning av hundratalet högklassiga eau-de-vier som lagrats i mellan 12 och 30 år. ”En riktig XO ska hålla en hög nivå och inte smaka som en gammal VSOP”, påpekar Olivier Paultes. För de exklusiva kvalitetsnivåerna ställs ännu högre krav. Hennessys Paradis-cognac innehåller till exempel noggrant utvalda eau-de-vier mellan 30 och 130 år gamla.
En av kommitténs medlemmar heter Olivier Paultes som efter 24 år som chefsblender hos Frapin 
värvades till Hennessy 2011. Som Directeur des Distilleries et de la Communication du 
Savoir-Faire Eaux-de-Vie har han huvudansvaret för destillationsarbetet, men han leder också 
det internationella ambassadörsteam som reser världen runt för att presentera Hennessys sortiment.

Hennessy är marknadsledare med marginal och är nästan lika stora som alla övriga producenter tillsammans. Av husets försäljning går 99,7% på export (siffra för 2013). Försäljningen i volym är störst i USA medan försäljningen i värde är störst i Kina. VS-kvaliteten säljer extremt bra i USA (36 miljoner flaskor eller 50–55% av den totala försäljningsvolymen 2013), medan det i Asien inte säljs någon VS överhuvudtaget. Andra viktiga, och växande, marknader är Vietnam, Nigeria, Indien och Karibien. 

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 

 

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.