Årsförsäljning cognac: Ca 6 000 000 flaskor
Köper in vin/eau-de-vier från: Samtliga vindistrikt
Egna vingårdar: 180 ha i Borderies

 

Camus är störst bland familjeägda och helt oberoende cognacshus och placerar sig i storleksordning som nummer fem av samtliga cognacshus. Huset har sin förankring i vindistriktet Borderies och har under sin mer än 150-åriga historia upplevt både spektakulära framgångar och dramatiska bakslag. Familjekänslan är stark i firman och det har alltid varit en Camus som lett och drivit verksamheten, i rakt nedstigande led i fem generationer nu. Camus är ett hus med ett högt anseende och tre av fyra sålda flaskor tillhör de högre kvalitetsklasserna. Huset säljer över hela världen och de två viktigaste marknaderna är Kina och taxfree-försäljningen.

P1Jean-Baptiste Camus (1835–1901) var vinodlare, tunnbindare och destillatör (bouilleur de cru). 1863 blev han den tongivande initiativtagaren till bildandet av konsortiet La Grande Marque, en sammanslutning av producenter som ville bryta sig loss från beroendet av de mäktiga cognacsgrossisterna. 1870 hade La Grande Marque på allvar slagit sig in på den viktiga Englandsmarknaden och hela 7 000 fat skeppades till London det året. Under de följande decennierna blev också de skandinaviska länderna stora importörer. 1890 köpte Jean-Baptiste Camus ut sina kompanjoner och blev ensam ägare till varumärket.

Gunnar Svedberg samtalar med Jean-Paul Camus.

Vid sekelskiftet tog sönerna Edmond (1859–1933) och Gaston (1865–1945) över och snart fick familjenamnet lika stor plats som La Grande Marque på etiketterna. Det skulle dock dröja ända fram till slutet av 1940-talet innan det ursprungliga varumärket fick en tydligt underordnad roll.

1932, endast 21 år gammal, tar Michel Camus över ledningen efter sin far och farbror. Michel inleder med att bygga upp märkets inhemska status, nog så viktigt eftersom försäljningen i Frankrike vid den här tiden var betydande, men han inser också att huset måste lyckas på exportmarknaderna om man på sikt ska överleva. Det stora lyftet dröjer till 1960-talet, men då blir det ett lyft med besked. Dels lyckas Michel Camus knyta ett mycket värdefullt kontrakt med dåvarande Sovjetunionen, dels skördar huset stora framgångar med en tidig satsning på duty free-försäljning på flygplatser i Stilla havsområdet.

Camus har alltid haft egna vingårdar. Familjens egendomar hade länge varit uppdelade mellan Grande Champagne och Borderies men på 1980-talet tog fjärde generationen Camus, Jean-Paul, det strategiska beslutet att sälja av vingårdarna i Grande Champagne för i gengäld kunna utvidga ägorna i Borderies. Ett klokt drag. Vin och eau-de-vier från den till ytan minsta subappellationen Borderies är i dag mycket eftertraktade och lika dyra som de från Grande Champagne. De 45 hektaren från farfar Gastons tid har nu utvidgats till 180 hektar, en av vindistriktets största egendomar, alla samlade runt Jean-Paul Camus privatbostad La Gîte.

 

P2Camus köper in vin och eau-de-vier från alla crus, inklusive Bons Bois och Bois à Terroirs, även om vindistriktet Borderies ligger familjen varmast om hjärtat. Cyril Camus, femte generationen och husets nuvarande chef, betonar orden diversité och typicité, det vill säga mångfalden, olikheterna, de typiska egenskaperna hos varje vindistrikt och menar att det är viktigt att bevara och dra nytta av dessa skillnader i blommighet, fruktighet och lagringspotential.

 ”Det finns inget enklare än att göra cognac. Allt du behöver är en far, en farfar och en farfarsfar
som gjorde cognac före dig.”


P3Camus är ett kreativt och nyskapande hus med en del unika produkter i sitt sortiment. Förutom de klassiska kvaliteterna VS, VSOP, XO och Extra erbjuder Camus till exempel en XO Borderies gjord på vin från de egna ägorna. Det är en sammetslen, rik och intensiv cognac med påtaglig fruktighet och blommighet. Helt unik är husets serie om tre kvaliteter från ön Ile de Ré. För den nyfikne cognacsälskaren med öppet sinne kan Cliffside Cellar bli en upptäckt. Cognacen har slutlagrats i turistattraktionen Fort de la Prée på öns östra sida, endast några få meter från havet, och är en mjuk och fruktig cognac med en antydan av sälta i eftersmaken. Camus säljer också några enstaka exklusiva årgångscognacer, bland annat en icke reducerad Petite Champagne från 1972. Närvaron av eau-de-vier från Borderies är dominerande i alla produkter i det högre sortimentet. Husets bägge XO är högklassiga och förgyller varje barskåp med sin närvaro.

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.