Vinodlingsyta: 27 ha
Druvsort:Ugni blanc
Årsförsäljning cognac: 6 000 flaskorDe allra flesta cognacsproducenter, stora som små, exporterar merparten av sin produktion. Cognac Ordonneau är undantaget som bekräftar regeln och kan räknas till den lilla skara producenter där det är den kunnigare och kanske lite kräsnare franska kundkretsen som i störst utsträckning efterfrågar husets produkter. En femtedel går på export till i första hand Tyskland och England, medan den stora huvuddelen alltså säljs till restauranger och privatkunder på hemmamarknaden.

P56Domaine de la Grolette har en historia som går tillbaka till tidigt 1500-tal då Frankrikes kung, François I, hade en jaktstuga på ägorna. Egendomen köptes 1914 av Samuel Ordonneau som tillsammans med sonen Jacques fällde skog, bröt mark och planterade de första vinrankorna. Vinodlingsarealen utökades successivt och omfattar i dag 27 hektar, allt samlat runt släktgården strax söder om Cherves-Richemont. Familjen Ordonneau har i alla tider levererat till Martell, men redan 1945 började familjen i begränsad omfattning också sälja under eget namn. Den tredje generationen Ordonneau, Gérard och Jean-Marie, tog över i slutet av 1970-talet och det är i dag Gérard och Jean-Maries fru Isabelle som leder verksamheten. Två kusiner i den yngre generationen arbetar också i företaget. 

Familjen äger två alambics på 25 respektive 15 hektoliter. All destillation sker med klara viner utan fällning, såväl den del som säljs till Martell, ungefär 80% av produktionen, som till den egna produktionen av cognac och pineau. Familjen äger både fuktiga och torra lagerkällare och man väljer att lagra i grovfibriga Limousin-fat. Utbudet av cognac är begränsat och omfattar tre kvaliteter: en 10-årig VSOP, en Extra där de ingående eau-de-vierna lagrats 15–20 år och flaggskeppet Très vieille réserve som är en assemblage av 25- till 30-åriga eau-de-vier. Samtliga håller hög klass, men det är den sistnämnda som sticker ut, en underbart fyllig och sammetslen cognac med ljuvlig blomdoft och härlig fruktighet.

Cognac Ordonneau är en liten juvel i Borderies och husets förträffliga Très vieille réserve förtjänar en framskjuten placering i barskåpet. 

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.