Vinodlingsyta: 22 ha (14 ha i Borderies och 8 ha i Fins Bois)
Druvsort:Ugni blanc (95%), Colombard och Sémillon (5%)
Årsförsäljning cognac: Mellan 6 000 och 12 000 flaskorEgendomen kallas L’Hermitage och ligger några kilometer utanför den lilla orten Cherves-Richemont. Husets herre, den vänlige och energiske François Giboin, bjuder in oss och visar oss runt. På sin mors sida är han en Lambert, familjen som strax efter den franska revolutionen var den första att odla upp marken här och de senaste sex generationerna har i rakt nedstigande led ägnat sig åt vinodling. François berättar att han har fyra egna barn och att han naturligtvis hoppas att någon av dessa vill ta över efter honom en dag. 

GiboinCognac Giboin utmärker sig på ett antal områden, men det mest speciella med egendomen är jordmånen. Det halvmetertjocka ytlagret består av en brunaktig lera som är typisk för Borderies, men det som gör detta nordöstra hörn av vindistriktet så speciellt är det underliggande jordlagret som är strösslat med bitar av vit gips. Vid en första anblick ser gipsbitarna ut som de kalkstenar man ser överallt i Grande Champagne, men när François ger mig en för närmare inspektion upptäcker jag att den känns helt annorlunda och är lätt som en fjäder.

L’Hermitage ligger i det lilla område som man kallar för le Pays Bas de Cherves, en del av ett större område med en speciell geologisk profil. Vad jordmånen har för inverkan på vinplantan vågar jag inte yttra mig om, men de fysiska egenskaperna på detta speciella mellanlager påminner onekligen om ytlagret i les Champagnes. När vinlusen härjade som värst i slutet av 1800-talet smittades nästan alla vingårdar inom appellationen, dock inte de i l’Hermitage. François gissar att lerjorden är att tacka för det, eftersom andra områden med lerjord också klarade sig. Han berättar att motståndskraften mot phylloxeran fortfarande finns kvar i hans marker, åtminstone i vissa delar. Han avslöjar att han faktiskt har tre hektar oympade vinstockar, så kallade francs de pied, 30–40 år gamla vinplantor som mår alldeles utmärkt! 

Familjen odlar Ugni blanc till 95%, men har också några vinrader med Colombard och den i regionen mycket ovanliga druvan Sémillon. Den första egna flaskan såldes av François pappa Michel i december 1966 under namnet Grande Ourse (stjärnbilden Stora Björn, där Karlavagnen ingår), men numera säljer man alltså under familjenamnet Giboin. Huvudmarknaden är Tyskland.

Den mycket fuktiga lagerkällaren ligger utmed den norra väggen av boningshuset och dess golv är täckt med ett tjockt lager av lera. Läget i kombination med de årstidsbundna variationerna av temperatur och luftfuktighet skapar en idealisk mognadsprocess för såväl cognac som pineau, menar François. 

P55Producenter av årgångscognac från Borderies är lätt räknade, men det har med åren blivit något av en specialitet för Giboin. Sedan 1994 har François lagt undan två fat årligen och mellan 1994 och 2007 är de alla förseglade av BNIC. Älskare av årgångscognac har alltså en lång rad Giboin millésimes att se fram emot! François har börjat sälja de tre äldsta årgångarna och jag får intrycket av att de är lättsålda.

I grundsortimentet finns fem olika cognacer som alla säljs till bra priser. De yngre kvaliteterna, Spéciale Fine och Sélection, är destillerade på klara viner medan de äldre är gjorda av viner som destillerats med sin bottensats. Av den anledningen är det också ganska stor spännvidd i sortimentet, men de är alla intensiva med kraftiga aromer. Jag har svårt att peka ut någon enskild favorit. Alla är utmärkta!

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.