Vinodlingsyta: 33 ha (28 ha för cognacsproduktionen)
Druvsort: Ugni blanc (26 ha), Colombard (2 ha)
Årsförsäljning cognac: 800 flaskorMannen bakom Domaine du Puits Faucon heter Daniel Bouillard, vinodlare i femte generationen. Försäljningen under eget varumärke är mycket begränsad; merparten av produktionen säljs till de stora husen. Daniel exporterar ingenting och säljer endast till privatpersoner via sin gårdsförsäljning. 

P53Vingårdarna på 33 hektar hittar man i norra Borderies nära staden Burie. Några enstaka hektar är öronmärkta för vinodling ämnad för Pineau des Charentes och bordsvin, men den övervägande delen av odlingsytan, 28 hektar, utnyttjas till cognacsproduktion. Daniel odlar mest Ugni blanc, men också lite Colombard. Det underliggande jordlagret i Borderies är alltid ett och detsamma, nämligen urkalkad kalksten, däremot kan ytskiktet se väldigt olika ut och variera i tjocklek. Daniel är inte den typ av människa som vill framhäva sig själv och det som honom tillhör, men det finns de som menar att det är just här som de bästa jordarna i Borderies ligger. 

– Det är tacksamt att vara odlare i Borderies nuförtiden, säger Daniel. Priserna är höga och eau-de-vierna är lätta att sälja.

Daniel har två destillationsapparater: en 25-hektoliters för den eau-de-vie han destillerar för Martell och en 12-hektoliters för det han destillerar till andra hus samt till den egna cognacsframställningen. Destillationen i den större pannan, för Martells räkning, görs med klara, filtrerade viner, medan vinet alltid destilleras med sin bottensats i den mindre. Till det egna sortimentet använder Daniel kraftigt rostade Limousin-fat och lagerbyggnaderna betraktar han som fuktiga. De unga eau-de-vierna får ligga i nya fat i nio månader. 

Sortimentet består av en VS som är en blandning av två årgångar (4 och 5 år), hans VSOP är en blandning av tre årgångar (10–12 år) och XO:n, slutligen, är en blandning av fyra årgångar mellan 20 och 25 års ålder. VSOP:n säljer bäst räknat i antal flaskor, medan XO:n säljer bäst om man ser till värdet. Daniel tycker att hans cognacssortiment håller en bra kvalitet och han är mest nöjd med sin XO, en rätt så kryddig cognac med doft av viol som för övrigt vann en guldmedalj i Concours générale agricole de Paris 2014.

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.