Vinodlingsyta: 51 ha
Druvsort: Ugni blanc och Folle blanche
Årsförsäljning cognac: 20 000 flaskorDomaine du Chêne ligger på en liten platå i den lilla byn Phiolin strax sydväst om staden Pons i Bons Bois. Egendomen ägs av Jean-Marie Baillif. Jean-Marie säljer merparten av sin cognacsproduktion till den kända likörtillverkaren Grand Marnier i Bourg-Charente. Kontraktet med Marnier går mer än 40 år tillbaka i tiden och Jean-Marie verkar mycket nöjd med sin kundrelation. 

P70Det egna cognacsmärket heter Jean Doussoux efter mentorn och kompanjonen som avled 2013. Sortimentet är lite speciellt eftersom det förutom en VS och en VSOP består av så många som fem till sex olika XO. Eftersom Jean-Marie har ett stort intresse för gamla druvsorter planterade han Folle blanche för cirka tio år sedan. Första skörden kunde genomföras 2007 och i dag odlas druvan på 1,5 hektar.

Jean-Marie har två destillationspannor, en från 1965 och en från 1970. Han destillerar med klara viner till Marnier, men väljer att behålla de finare delarna av bottensatsen till de egna eau-de-vierna. Både cognacer och pineauer drar fördel av en destillation sur lies, de blir rundare och rikare på aromer, menar han. Första destillationsomgången bryr han sig inte så mycket om, där låter han automatiken styra. La bonne chauffe däremot, vill han gärna destillera ”med näsan”, det vill säga låta det egna doftsinnet bestämma när de olika delarna av destillatet ska avskiljas. 

Det bestående minnet från vårt besök i lagerkällaren är när Jean-Marie låter mig provsmaka samtliga årgångar av hans Folle blanche. En efter en efter en. De är alla lovande och jag bestämmer mig på stående, om än lite ostadig fot att en dag återvända och köpa upp mig på en flaska eller två.

Huset säljer omkring tjugotusen flaskor cognac per år och ungefär lika mycket Pineau des Charentes, vilket är ovanligt. De flesta fristående producenter säljer betydligt mer pineau än cognac.

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.