Vinodlingsyta: 49 ha
Druvsort: 99% Ugni Blanc och 1% Colombard
Årsförsäljning cognac: 120 000 flaskorI ett kuperat och naturskönt landskap i det sydöstra hörnet av Bons Bois finner vi Château des Plassons. Slottet uppfördes på 1400-talet och var länge residens för ärkebiskopen av Aubeterre. Mellan 1905 och 1966 ägdes slottet av familjen Hennessy som under en period odlade druvor på den enorma ytan av 600 hektar. Dagens vingårdar ligger på särskilt kalkrika sluttningar som omger slottet. 

P69Château des Plassons ägs sedan 2009 av bröderna Julien och David Pannaud. David ansvarar för produktionen och Julien sköter marknadsföring och försäljning. Båda är gifta småbarnsföräldrar som tidigare i livet sysslat med helt andra saker. David var lärare i historia och geografi och Julien arbetade som ekonomichef på ett läkemedelslaboratorium i Paris. När tillfället att överta ett slott med tillhörande vingårdar uppenbarade sig kunde de dock inte motstå frestelsen utan slog till. 

Nåja, det hela är inte fullt så galet som det låter eftersom bröderna råkar vara födda på en vingård i Archiac i Petite Champagne och har under sin uppväxt hunnit lära sig det mesta om både vinodling och cognacsproduktion. Förutom de 25 hektaren runt slottet äger David och Julien även vingårdar i norra Fins Bois och i Malaville, Grande Champagne. Bröderna har också ett tätt samarbete med sin far som äger 70 hektar vingårdar i Borderies, Fins Bois och Petite Champagne. 

Château des Plassons är en blandning av modernitet och tradition. Skördemaskiner och vinpressar är toppmoderna medan destillationspannor och lagerkällare är gamla eller uråldriga. Destillationen genomförs i små 12-hektoliterspannor och en stor del av fatlagringen sker i sekelgamla källare. 

Målet är att själva sälja allt det man producerar, men tills vidare säljs en del av produktionen till de stora husen. Det är sällsynt att man köper in eau-de-vier, men det har hänt. Den egna cognacen säljs under två varumärken: Rastignac och Château des Plassons. Den sistnämnda görs enbart på druvor från de egna ägorna runt slottet medan Rastignac-sortimentet är assemblager av eau-de-vier från de olika vindistrikten. 

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.