Vinodlingsyta: 18 ha, varav 11 ha i Bons Bois och 5 ha i Petite Champagne
Druvsort: Ugni blanc
Årsförsäljning cognac: Ca 18 000 flaskor

 

P67Jacques Petit, femte generationen vinodlare, är mycket stolt över sina kalkrika vingårdar runt Berneuil i den sydöstra delen av AOC Cognac. Den lilla byn med sina trehundra invånare ligger i Bons Bois, ett par stenkast från Fins Bois och fem kilometer från Petite Champagne, men hade nog lika gärna kunnat vara placerad i det sistnämnda vindistriktet om historien hade haft ett annat förlopp.

Gränsdragningar blir aldrig helt rättvisa. Den tidigare chefen för Station Viticole, en av BNIC:s fem verksamhetsgrenar, Francis Gay-Bellile, lär ha hävdat att skiljelinjerna mellan de sex vindistrikten är till 95% korrekta. En funktionell indelning tillät naturligtvis inte en alltför hög grad av plottrighet, men klart är att politik eller rena tillfälligheter i vissa fall avgjorde hur gränslinjer i slutändan drogs. Jacques pekar och berättar:

P68

– Mina vingårdar ligger längs en linje av särskilt kalkrika åsar som löper från Saint-Preuil i Grande Champagne ända ner till Aubeterre-sur-Dronne i sydost. På 1800-talet ansåg man att det var vingårdarna längs just det här stråket som kunde producera de bästa eau-de-vierna. Men saker och ting ändrades med politiken …

Jacques slår ut med armarna och nämner särskilt en viss borgmästare, ägare till några kvarnar, som på 1930-talet förmodligen spelade en avgörande roll i spelet om kommunens cru-tillhörighet. Borgmästaren sägs ha varit mer intresserad av att folk i bygden odlade spannmål än vin. 

Husets historia går tillbaka till 1850-talet då familjen Goulard byggde ett litet destilleri och började producera cognac. Familjens vingårdar bytte namn till Petit när Jacques farmor, född Goulard, 1921 gifte sig med Albert Petit. På 1960-talet bestämde sig André Petit för att avsluta sina kontrakt med Hennessy och buteljera själv. Sonen Jacques, högskoleutbildad oenolog (vinexpert), har sedan dess fortsatt i pappans fotspår. 

Jacques destillerar alltid med vinets bottensats och hans eau-de-vier tål långa fatlagringstider: VS, VSOP och Napoléon lagras i ett spann mellan 4 och 15 år, medan husets förträffliga XO får åldras i Limousinfat i hela 25 år. 

Cognac André Petit är utan tvekan en av topproducenterna i Bons Bois.

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.