Vinodlingsyta: 320 ha
Druvsort: Ugni blanc och Colombard
Årsförsäljning cognac: 10 000 flaskor

 

P72Ett femtiotal av öns vinodlare är anslutna till kooperativet Vignerons d’Oléron. De flesta är småodlare och äger bara några enstaka hektar vardera. De flesta vingårdar hittar vi på den västra delen av ön där i första hand Ugni blanc odlas i de sandiga jordarna. I öster, närmare kusten, består ytskiktet av lera med vissa inslag av kalksten. Här odlas mest blå druvor avsedda för bordsvinsproduktion.

Vinberedning och destillation genomförs i kooperativets anläggning nära Saint-Georges. Man har åtta pannor av standardstorlek och man destillerar alltid med klara viner utan fällning. Destillationen försöker man att avsluta i februari eftersom vårvärmen kommer tidigare här, ofta redan i mars månad, något som får en negativ inverkan på vinets kvalitet. De flesta eau-de-vier lagras inte i fat av normalstorlek utan i stora cuves på mellan 150 och 300 hektoliter. 

Cognacsutbudet består av en 3-årig VS, en 5-årig VSOP och en 10-årig XO som i skrivande stund säljs under varumärkena Cognac Ile d’Oléron, Cognac Zenith och Louis Pearl. Oavsett varumärke handlar det om identiska produkter. De ingående eau-de-vierna är assemblager av Ugni blanc-druvan inklusive ett mindre inslag av Colombard och marknadsförs som ”Islay” cognac – en blinkning till whiskyvänner. Man har ett försäljningsställe i huvudorten Saint-Pierre som har fler än 40 000 besökare varje år, varav 30 000 under semesterperioden i juli och augusti.  

Det sjätte vindistriktet har alltid haft minst två alternativa beteckningar. Vilken term föredrar kooperativets direktör, Pierre-Luc Alla: Bois Ordinaires, Bois à Terroirs eller möjligtvis den gamla benämningen Bois Communs? 

– Det handlar om perspektiv. På fastlandet använder de nog mest begreppet Bois Ordinaires, medan vi härute föredrar Bois à Terroirs, vilket också är den historiskt mest korrekta för vårt område. Benämningen Bois Communs används inte längre.

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.