Vinodlingsyta: 33 ha
Druvsort: Ugni blanc och Colombard
Årsförsäljning cognac: 3 000 flaskorP71På Ile d’Oléron finns ett tiotal oberoende cognacsproducenter som tillsammans odlar på 480 hektar, de övriga tillhör kooperativet Vignerons d’Oléron. Tardet-Pradère grundades 1952 (hette då Tardet-Morgat) och är en av de enskilda producenter på ön som hållit på längst. Den ursprungliga firman ägde fyra hektar vingårdar, men arealen har med åren utvidgats och omfattar i dag 33 hektar. Företaget leds av paret David och Aurélie Pradère. David började arbeta för Michel Tardet 2001 och när Michel fyra år senare bestämde sig för att gå i pension kom man överens om att paret Pradère på sikt skulle överta ägandet genom att stegvis lösa ut familjen Tardet.

Tardet-Pradère hittar man mitt på Oléron strax söder om öns huvudort Saint-Pierre. Jordarna här är sandiga och vinstockarna förhållandevis gamla, i medeltal 30–40 år. De äldsta plantorna är uppåt 70 år gamla. David destillerar antingen med klara viner eller med en mindre del av bottensatsen. Ju mer fällning man låter vara kvar i vinet, desto mer framträder le terroir.

Familjen har en stor gårdsbutik som ligger mitt bland vingårdarna. I butiken säljer man framför allt bordsviner och pineauer av alla typer, men också husets egen produkt som man kallar Olérange, en cocktailbas med apelsinsmak. Försäljningen av cognac är blygsam, 3 000 flaskor per år, och innefattar två kvaliteter: en VS och en som kallas Vieux (’gammal’). De består till största delen av Ugni blanc, men innehåller även lite Colombard. VS har lagrats fyra år och är som andra enklare VS ganska aggressiv och passar bäst som drinkbas. Den sjuåriga Vieux är däremot riktigt bra, en överraskande lätt och mjuk cognac med en behaglig antydan av citrusfrukter. Den passar både som aperitif och digestif, med eller utan is.

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.