Vinodlingsyta: 580 ha
Druvsort: Ugni blanc
Årsförsäljning cognac: 15 000 flaskorTill skillnad från grannön Oléron finns det inga enskilda cognacsproducenter på Ile de Ré. Sedan 1950 är alla vinodlare medlemmar i öns kooperativ, för närvarande ett åttiotal. 

P73François Guilbaud, oenolog och kooperativets Maître de Chai, berättar att omkring hälften av vinodlingsarealen används för cognacsproduktion, medan man på den övriga delen producerar bordsvin, mousserat vin och Pineau des Charentes. Kooperativet har tre alambics på 100 hektoliter och sex stycken om 25 hektoliter. Den första destillationsomgången, la première chauffe, utförs alltid i de större destillationspannorna. Varje sådan destillation ger en lagom mängd brouillis för fylla två omgångar bonne chauffe i de mindre pannorna. Kooperativet destillerar alltid med den finare delen av vinets bottensats. 

Precis som för kooperativet på Oléron säljs den stora huvuddelen av eau-de-vierna till olika cognacshus, enbart 15 000 flaskor per år säljs under det egna varumärket Isle de Ré. Sortimentet består av en VS, en VSOP och en XO. De två förstnämnda har lagrats i tunnor (tonneaux eller foudres) i två respektive fyra år medan den 10-åriga XO i huvudsak får mogna på traditionella fat. Sedan ett par år har kooperativet ett samarbete med cognacshuset Camus som betyder mycket. De tre cognacerna i serien Ile de Ré har blivit mycket populära och riktar blickarna mot öns produktion av viner och eau-de-vier.

P74
Vad kännetecknar då öns cognacer? François plockar fram dofthjulet och förklarar:

– Medan eau-de-vier från Grande Champagne kan placeras i den översta delen av aromhjulet, uppe till vänster och rakt upp, är eau-de-vier från Ile de Ré mer höst, här nere till höger, plus några inslag från sommar; apelsin och citrusfrukter. 

Det är inte bara en skillnad mellan de olika vindistrikten. François lyfter fram vissa lokala olikheter inom Bois à Terroirs:

– Eau-de-vierna från de bägge öarna skiljer sig också åt en aning. De från Ile de Ré visar tydligare spår av maritim påverkan. De har alla en mer eller mindre uttalad eftersmak av jod och brukar beskrivas som mer maskulina än de från Oléron.

 

 

 

Detta är en förkortad version av originaltexten.

Läs det oavkortade producentporträttet i Cognac – kungen av eau-de-vier © Stevali Produktion och Gunnar Svedberg 2014.

 
Informationen på dessa sidor är avsedd för personer äldre än 24 år. Inköp av alkohol är inte möjlig via sajten.

Konsumtion av alkohol kan leda till allvarliga hälsorisker och missbruk. Drick måttfullt.
Fakta om alkohol: www.iq.se

Logoweb


© 2015 Next Stop Cognac. All Rights Reserved.
© Gunnar Svedberg 2015
© Bilder: Samtliga bildrättigheter tillhör Sten-Göran Svedberg där annat inte anges.

Next stop cognac utges av
 Gunnar Svedberg Distilled Wine Events

Please publish modules in offcanvas position.